Završna konferencija projekta „Technical Assistance for the Enhancement of the Civil Protection System in Croatia – TA for CP“

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/IMG-20240514-WA0008.jpg

U Svetom Martinu na Muri u utorak, 14. svibnja 2024., održana je završna konferencija projekta „Technical Assistance for the Enhancement of the Civil Protection System in Croatia - TA for CP“ na kojoj su predstavljeni rezultati projekta koji je sufinanciran sredstvima Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Foto: MUP
 
Konferenciju je otvorio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je uvodno istaknuo značaj ovog projekta u davanju potpore jačanju sustava civilne zaštite i budućim ulaganjima u razvoj upravljanja rizicima od katastrofa kroz izradu nacrta Strategije razvoja sustava civilne zaštite, pripremu dokumentacije kao i kompletnih projektnih prijedloga za prijavu i sufinanciranje u okviru različitih Programa Unije 2021.-2027.
 
Kroz projekt je pružena potpora u pripremi dokumentacije projektnog prijedloga za izgradnju Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite kao i za pripremu projektnog prijedloga potpore sustavu civilne zaštite za helikoptersko spašavanje čije sufinanciranje je planirano kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. Također su pripremljena dva projektna prijedloga koja su prijavljena za sufinanciranje kroz Mehanizam Unije za civilnu zaštitu, jedan projektni prijedlog usmjeren na jačanje ulaganja u upravljanje rizikom od katastrofa s naglaskom na promicanje zelene tranzicije i novih tehnologija, a drugi za jačanje kapaciteta operativnih snaga civilne zaštite RH za zaštitu kulturne baštine u izvanrednim situacijama. Podrška je pružena i za pripremu projektnog prijedloga za jačanje otpornosti kritičnih infrastruktura u okviru Interreg IPA ADRION 2021.-2027. 
 
U okviru projekta ostvaren je i doprinos jačanju kapaciteta djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite u području pripreme i provedbe EU projekata kroz održavanje sedam edukativnih radionica na kojima je sudjelovalo ukupno 98 djelatnika. 
 
Kroz projekt TA for CP ostvaren je značajan doprinos učinkovitijem korištenju sredstva dostupnih kroz različite fondove Unije u programskom razdoblju 2021. - 2027., odnosno olakšan je pristup financiranju budućih ulaganja u upravljanu rizicima od katastrofa.
 


Stranica