Završena međunarodna terenska vježba „Montenegro 2019“

Od 1. do 4. listopada u Crnoj Gori u sklopu projekta „ARCECP“ održana je međunarodna terenska vježba pod nazivom „Montenegro 2019“.

Foto: MUP

Cilj projekta je implementacija sustava pod nazivom ''Zapovjedni sustav nove generacije – Next Generation Incident Command System - NICS'' koji omogućuje razmjenu informacija i koordinaciju službi sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama. Države članice projekta, pored Hrvatske, su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija.
Vježbu je organizirao Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore na lokacijama gradova Podgorice i Danilovgrada. Cilj vježbe bio je testiranje Zapovjednog sustava nove generacije (NICS) tijekom pružanja prekogranične pomoći te koordinacija svih domaćih i međunarodnih timova uključenim u vježbu.
Republika Hrvatska, Ministarstvo unutarnjih poslova - Ravnateljstvo civilne zaštite, po međunarodnom zahtjevu Crne Gore za pomoć od 1. listopada, na vježbu je uputila modul za gašenje požara otvorenog prostora sa 27 pripadnika i osam vozila. Dana 2. listopada, tijekom trajanja vježbe, modul je uspješno izvršio sve dodijeljene zadatke. Uz njih, podršku u radu NICS sustava vodio je peteročlani hrvatski NICS tim koji je u okviru svojih zadataka obavljao razmjenu informacija i koordinaciju sa hrvatskim modulom na terenu koristeći NICS mobilnu i web aplikaciju.
NICS sustav razvija se u suradnji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH s Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory iz Sjedinjenih Američkih Država i partnerskim zemljama NATO-a u regiji (Republika Bosna i Hercegovina, Republika Crna Gora i  Republika Sjeverna Makedonija). Projekt se provodi pod zaštitom NATO Science for Peace and Security Programme – SPS i Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.
Sustav NICS korisnike u realnom vremenu poslužuje informacijama o terenu, vremenskoj situaciji, fotografijama snimljenim iz zraka, trenutnom rasporedu snaga na terenu, geopozicijama vozila i osoba, kritičnoj infrastrukturi itd. Pomoću geografskog informacijskog sustava – GIS, NICS sve navedene informacije integrira u on-line kartu koja je dostupna svim službama uključenim u rješavanje krizne situacije. Svi novi podaci se sinkroniziraju putem mrežne suradnje, čime je omogućen jedinstven pogled na sve aktivnosti, olakšana suradnja i omogućeno brže donošenje ključnih odluka u upravljanju katastrofama.
 
 

 
 

 

Stranica