Vježba ConvEx-3 2021 Međunarodne agencije za atomsku energiju

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/iaea_vježba.jpg

U organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Ujedinjenih Arapskih Emirata 26. i 27. listopada 2021. godine održava se ConvEx-3 2021 vježba u kojoj sudjeluje 12 međunarodnih organizacija i 77 država članica Ujedinjenih naroda, među kojima i Republika Hrvatska

Vježba ConvEx -3 provodi se svakih tri do pet godina kako bi se testirali postojeći sustavi pripravnosti i odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj koji ispunjavaju obveze navedene u Konvenciji o ranom izvješćivanju o nuklearnoj nesreći i Konvenciji o pomoći u slučaju nuklearne nesreće ili radiološke opasnosti. Osnovni ciljevi vježbe je provjera međunarodnog odgovora u slučaju nuklearne nesreće, uključujući odgovor svake zemlje pojedinačno te provjera sustava za komunikaciju i sustava za razmjenu međunarodne pomoći.

Prema scenariju, vježba je započinje simulacijom nesreće u Nuklearnoj elektrani Barakah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tijekom 36 sati, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, kao regulatorno tijelo Republike Hrvatske, pridružit će se državama članicama i međunarodnim organizacijama u zajedničkom radu na provedbi planova i postupaka za izvanredne događaje, kao i bilateralnih i međunarodnih sporazuma.

Stranica