Više županija Hrvatske zahvaćeno nevremenom

Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH zaprimili su dojave o srušenom drveću na prometnice i dalekovode, nestancima električne energije, oštećenjima krovišta, ozljedama osoba i dr.

Foto: MUP
 
9. srpnja 2019.

Vukovarsko-srijemska županija
 
7. srpnja u 22:00 sati održana je izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko - srijemske županije. Između ostaloga zaključeno je da je potrebno osigurati više ekipa HEP-a u otklanjanju kvarova na elektroenergetskoj mreži, prioritetno pristupiti sanaciji osnovne škole u Drenovcima te pomoći građanima u otklanjanju šteta na stambenim objektima. 8. srpnja nastavljeno je uklanjanje posljedica nevremena koje je 7. srpnja zahvatilo šire područje Vukovarsko - srijemske županije. Na terenu su bile ekipe HEP-a iz Iloka, Županje, Vukovara i Vinkovaca, ukupno 25 ljudi. Tijekom dana svi kvarovi su sanirani.  Najviše problema u opskrbi električnom energijom bilo je u mjestima Drenovci, Gunja, Posavski Podgajci, Strošinci, Đurići i Babina Greda. Veći dio kvarova na terenu se odnosio na pucanje električnih vodova, padanje drveća i grana na električne vodove.
 
Krapinsko-zagorska županija

8. srpnja nastavljeno je uklanjanje posljedica nevremena koje je 7. srpnja zahvatilo šire područje Krapinsko - zagorske županije. Tijekom dana radilo se na uklanjanju porušenih stabala sa prometnica i objekata, a sve raspoložive ekipe HEP-a nastavile su s popravcima na elektroenergetskoj mreži. Organizirana je i pomoć građanima u otklanjanju šteta na stambenim objektima.
 
Zadarska županija
 
8. srpnja nastavljeno je uklanjanje posljedica nevremena koje je 7. srpnja zahvatilo šire područje Zadarske županije. U vremenu od 10:00 do 10:40 sati održana je informativna sjednica Stožera civilne zaštite grada Zadra, a koju je sazvao gradonačelnik. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.
           
Požeško-slavonska županija
 
8. srpnja nastavljeno je uklanjanje posljedica nevremena koje je 7. srpnja zahvatilo šire područje Požeško-slavonske županije. Opskrba električnom energijom u naseljima Kamenski, Vučjak, Leštat, Novo Zvečevo i Djedovica normalizirana u 12:00 sati.
 
Brodsko-posavska županija
 
Zbog nevremena praćenog kišom i grmljavinom koje je tijekom noći 8/9. srpnja zahvatilo zapadni dio županije, došlo je do prekida u opskrbi potrošača električnom energijom na području općina: Okučani, Bebrina i Brodski Stupnik.  Otklanjanje kvarova je u tijeku
 
Šibensko-kninska županija
 
Tijekom noći 8./9. srpnja, područje županije zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme. Uslijed udara groma izbila su četiri požara. Dva požara (Primošten i Drniš ) je do dolaska vatrogasaca ugasila kiša. Požar u Golubiću su pogasili vatrogasci JVP Knin, opožarena površina je mala. U Šibeniku u Zadarskoj ulici je grom udario u kuću i izazvao manji požar, na intervenciji bila JVP Šibenik 6/2.
 
Splitsko-dalmatinska županija
 
Tijekom noći 8./9. srpnja nevrijeme, praćeno kišom, grmljavinom i tučom zahvatilo je područje Splita. Nije bilo dojava prema ŽC 112 Split. Tijekom noći zabilježena su i dva udara groma (Marina i Grohote) uslijed kojih su nastali manji požari, bez veće štete.
 

________________________________________________________________________________________________


8. srpnja 2019.

Vukovarsko-srijemska županija
 
Na prijedlog voditelja Područnog ureda civilne zaštite Vukovar, jučer je održan sastanak županijskog Stožera civilne zaštite u Drenovcima. Prije samog sastanka, članovi županijskog Stožera civilne zaštite Vukovar s rukovodstvom općine Drenovci su obišli teren i pregledali najoštećenije objekte. Županijski Stožer je donio zaključak da se komunalna infrastruktura što prije osposobi. Ujutro će teren obići djelatnici općine, utvrditi štetu i predati izvješće županijskom Stožeru civilne zaštite koji će poduzeti potrebite mjere na otklanjanju posljedica olujnog nevremena. Na slijedećem sastanku će se predložiti i mjere  poboljšavanja reagiranja žurnih i ostalih službi.
 
Primorsko-goranska županija
 
Sinoć oko 20.45 sati nevrijeme je zahvatilo područje otoka Cresa i Malog Lošinja uzrokujući rušenje stabala, odrone, udar groma u stablo i kratkotrajne prekide opskrbom električne energije.
 
Zadarska županija
 
Oko 22.25 sati područje županije i to Zadar, Zemunik Donji, Suhovare, Crno, Petrčane, Benkovac, Vukšić te otoke Ugljan i Pašman zahvatilo je olujno nevrijeme. Jak vjetar rušio je stabla na prometnice, vozila i kamp kućice. Najteže je bilo u kampu Borik u Zadru gdje su stupovi pali na kampere, šatore i kamp kućice (fotografije se nalaze u galeriji). Na moru je bilo dojava o potonuću jednog plovila kod Molata, nasukavanju jedrilica, glisera i manjih brodica, kao i otrgnuća brodica sa vezova – obaviješten je MRCC. Na Molatu u uvali Jaz je nasukano pet jedrilica koje su u čarteru sa skiperima. Predsjednik Mjesnog odbora Molat zbrinuo je u prosvjetnom domu 42 mlada talijanska državljana. Kod  brodova ih je još osam. U razgovoru sa Lučkom kapetanijom skiperi i vlasnici jedrilica će ih tijekom jutra prebaciti u Zadar i zbrinuti te organizirati odsukavanje. JVP Zadar je u suradnji sa policijom, ŽC 112  i Hrvatskim cestama odredilo prioritet u otklanjanju posljedica. Lučka kapetanija će tijekom dana odrediti prioritet i obaviti očevid.
 

Požeško-slavonska županija
 
Nevrijeme je oko 16.30 sati jučer zahvatilo i područje Požeško-slavonske županije. U Pakracu su stabla pala na električne vodove i prometnice. Zbog kvara na VP 10 kV Vilić Selo bez električne energije bilo je nekoliko naselja s područja općine Brestovac. Zbog kvara od 18.37 sati bez opskrbe električnom energijom su potrošači u naseljima Kamenski Vučjak, Leštat, Novo Zvečevo i Djedovica. Otklanjanje kvara očekuje se tijekom jutra.
 
 
Istarska županija
 
Zbog olujnog grmljavinskog nevremena praćenog kišom i jakim vjetrom sati ŽC 112 Pazin sinoć je najviše poziva primio s područja Poreča. Uglavnom se radilo o padu stabala na prometnice i oštećenju nekoliko osobnih automobila. U Vrsaru je stablo palo na šator u AC Valkanela, pri čemu nije bilo ozlijeđenih osoba, kao i pada stabla na prometnicu. U mjestu Červar Porat autobusna stanica poplavljena je zbog veće količine vode. U Pazinu je stablo palo na kablove javne rasvjete koji su pali u dvorište obiteljske kuće. U Žminju kod osnovne škole stablo je palo na prometnicu. U Trgetu i Livadama kod Istarskih toplica stabla su pala na prometnicu. U Puli je  vjetar otpuhao dječji tobogan na parkiralište TC Lidl. Zbog kvara na dalekovodu bez električne energije je bilo područje Barbana i Sutivanca od 20.30 do 02.30 sati, još je nekoliko sela bez električne energije. Radi se na otklanjanju kvara.
 
 
Osječko-baranjska županija
 
Oko 16.20 sati i područje Osječko-baranjske županije zahvatilo je nevrijeme. U Cretu Bizovačkom došlo je do pada stabla na gospodarski objekt, a oko 17 sati zaprimljene su dojave građana s područja grada Osijeka, naselja Silaš, grada Donjeg Miholjca i općine Magadenovac o nestancima električne energije i iskrenju na krovovima kuća. Od 17.11 do 19.37 sati bez napajanja električnom energijom bila su naselja Rakitovica, Golinci, Magadenovac, Kućanci, Krunoslavlje, Beničanci i Malinovac (ukupno 1126 korisnika). Primljene su dvije dojave s područja Đakova o vodi u podrumu te jedna dojava o padu drveta na osobno vozilo.  
 
 __________________________________________________________________________________________________

7. srpnja 2019.
 
U poslijepodnevnim i večernjim satima nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, a ponegdje i tučom, zahvatilo je područja više županija i to Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Brodsko-posavske Zadarske, Požeško-slavonske, Istarske i Osječko-baranjske županije.
Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH zaprimili su dojave o srušenom drveću na prometnice i dalekovode, nestancima električne energije, oštećenjima krovišta, ozljedama osoba i dr. Prema zaprimljenim dojavama odmah su angažirane nadležne službe.
 
Prema dosadašnjim dojavama, najteže posljedice prijavljene su na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je nevrijeme praćeno vjetrom, tučom i kišom oko 16.30 sati zahvatilo veći dio županije. Tuča veličine oraha, a ponegdje i jajeta, u kratkom je vremenu počinila velike materijalne štete na području cijele županije. Zaprimljene su dojave o oborenim stablima na prometnicama, prekinutim žicama električne mreže, dok je u Drenovcima vjetar odnio krov s osnovne škole. U Borovu Naselju dvije starije žene su od udara tuče (leda) lakše ozlijeđene, dok je u Posavskim Podgajcima muškarac pao s krova, a težina njegovih ozljeda za sada nije poznata. Također u Posavskim Podgajcima stablo je palo na zgradu osnovne škole te su oštećene obiteljske kuće i električna mreža. Načelnik općine Drenovci podignuo je tim Civilne zaštite opće namjene radi saniranja nastalih šteta.  U naselju Topola kod Bošnjaka pijavica je potrgala žice električne mreže i oborila nekoliko stabala. Sve raspoložive ekipe HEP-a, vatrogasaca i ostalih su na terenu i saniraju štetu.
 
Nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom oko 14.20 sati zahvatilo je i Krapinsko-zagorsku županiju, a županijski centar 112 Krapina zaprimio je više desetaka dojava građana o raskrivenim krovištima kuća, srušenim stupovima električne energije i srušenim stablima. Najviše dojava je bilo s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Svetog Križa Začertja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli. Prema trenutno dostupnim informacijama, oštećeno je 15-ak krovišta kuća.
 
I u Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je oko 15.20 sati zahvatilo područje Siska, Sunje i Lekenika te je županijski centar 112 zaprimio više dojava građana o padu drveća na prometnice i elektrovodove, zaprimljene su i dojave o oštećenju nekoliko krovišta kuća, dok je na sunjskom području došlo do prekida opskrbe električnom energijom.
 
U Primorsko-goranskoj županiji kratkotrajno olujno nevrijeme, praćeno kišom, vjetrom i tučom zahvatilo je oko 13.25 sati područje Rijeke i okolice te je zaprimljeno više dojava o posljedicama nevremena. U Rijeci se na cestu srušilo nekoliko limova s krovova, a prijavljen je i udar groma u kuću koja je ostala bez električne energije. Na auto cesti A6 kod Kikovice u smjeru Zagreba vozila su se sklonila zbog tuče pod vijadukt i blokirala promet. Na državnoj cesti D8 od Bakarca prema Kukuljanovu na nekoliko mjesta došlo je do odrona. Poplavljena su prizemlja dvije kuće i to na području Jelenja te u Novom Vinodolskom.
 
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nevrijeme je oko 16.20 sati zahvatilo područje Garešnice, Kapele i Dežanovca. U mjestu Donji Mosti na području Kapele uslijed obilne kiše došlo je do nanosa kamenja i cigle na prometnicu na ulazu u mjesto. Na državnu cestu DC 26 palo je drvo.  Došlo je do kvara na 10 kV dalekovodu Gaj i Dežanovac te je oko 2000 korisnika ostalo bez električne energije

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od 16.20 do 17 sati nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je područje Male Gorice, Klinča Sela, Pavučnjaka, Paukovca, Trpuca te dijelove Grada Zagreba. Nadležni županijski centar 112 zaprimio je dojave o strušenim stablima, oštećenjima dalekovoda, dok je poplavljivanje podvožnjaka prijavljeno u Zagrebu u Škorpikovoj ulici.
 
Oko 17 sati Brodsko-posavsku županiju također je zahvatilo nevrijeme  praćeno kišom i vjetrom. U Davoru vjetar je srušio i oštetio više krovova kuća i gospodarskih objekata te srušio nekoliko stabala. U Slavonskom Brodu županijskom centru 112 prijavljeno je više padova granja i stabala na kolnike. Na širem području županije (Davor, Okučani, Stara Gradiška, Brebrina i Slavonski Brod) zabilježeni su prekidi opskrbom električnom energijom zbog vjetra koji je rušio električne stupove s vodovima.
 
Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH još uvijek zaprimaju dojave građana o posljedicama nastalim nevrijemenom te promptno izvješćuju nadležne žurne službe koje izlaza na teren.


 
Nevrijeme 8. srpnja 2019. 
Nevrijeme 7. srpnja 2019. 









 
 


Stranica