Konferencija na temu “Digitalization of the Crisis Management System in the Republic of North Macedonia”

U Skopju je 2. i 3. srpnja održana konferencija na temu “Digitalization of the Crisis Management System in the Republic of North Macedonia”.

Foto: MUP

Na konferenciji koju je organizirao Centar za upravljanje krizama Republike Sjeverne Makedonije, u okviru NATO Science for Peace and Security (SPS), su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH kao Hrvatski NICS tim sastavljen od Co-director Nikole Krizmanića i člana Domagoja Galovića.
Prvog dana održan je Znanstveno-stručni okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici Centra za upravljanje krizama Republike Sjeverne Makedonije, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdavstva, Uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva informacijskih znanosti i administracije, Crvenog križa, sveučilišni profesori i predstavnici NATO Science for Peace and Security (dr. Deniz Beten i dr. Eyup Turmus). Kako je NICS sustav (Zapovjedni sustav nove generacije NATO SPS G4968) prepoznat i prihvaćen od svih navedenih ministarstava i službi u Republici Sjevernoj Makedoniji kao potreban alat za kolaboraciju i međunarodnu suradnju, Vlada Republike Sjeverne Makedonije donijela je Odluku o korištenju NICS sustava na nacionalnoj razini.
Drugog dana konferencije sastanku su prisustvovali premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Zamjenik glavnog tajnika NATO Dr. Antonio Missiroli, veleposlanici država (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Grčka, Turska, Hrvatska, Italija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Bugarska, Srbija, Kosovo i Slovenija), predstavnici UN za Republiku Sjevernu Makedoniju. Premijer Zoran Zaev zahvalio se Dr. Antoniu Missiroliu kao predstavniku NATO SPS za suradnju i omogućenim financijskim sredstvima na pilot projektu za naprednu regionalnu suradnju u civilnim izvanrednim situacijama na zapadnom Balkanu (ARCECP SPS G4968). Svi sudionici konferencije upoznati su s NICS projektom i sustavom putem prezentacije i same demonstracije mogućnosti sustava koji su prezentirali Dr. Eyup Turmus (NATO SPS), Dr. Gregory Hogan (MIT LL) i Dr. Urim Vejseli (Co-director NICS).
 

Stranica