U Ravnateljstvu civilne zaštite održan sastanak s predstavnicima Veleposlanstva Kraljevine Belgije, konzularnim predstavnicima i atašeima drugih veleposlanstava

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut sa suradnicima je danas, 11. travnja 2024., u prostorima Ravnateljstva civilne zaštite održao sastanak s delegacijom Veleposlanstva Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj, konzularnim predstavnicima i atašeima drugih veleposlanstava

Foto: MUP

Uz veleposlanika Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Williama De Baetsa, posjetu su nazočili i predstavnici Diplomatskog zbora akreditiranih u Republici Hrvatskoj iz 26 zemalja Europske unije.

Cilj sastanka bio je upoznavanje s radom i nadležnostima Ravnateljstva civilne zaštite, posebno u situacijama ugroza u kojima se mogu naći belgijski državljani tijekom svog boravka u Republici Hrvatskoj.

U uvodnom obraćanju ravnatelj Trut je ukratko upoznao delegaciju s organizacijskom strukturom cjelokupnog sustava civilne zaštite u RH te područjima djelovanja Ravnateljstva civilne zaštite, kao i nekim ključnim strateškim i planskim dokumentima važnima za cjelokupan sustav civilne zaštite. Ukratko su osvrnuo i na dobru suradnju s Kraljevinom Belgijom koja trenutno vrlo angažirano predsjeda Vijećem EU pogotovo u dijelu koji se tiče civilne zaštite. „S Upravom za civilnu zaštitu Ministarstva unutarnjih poslova IBZ Kraljevine Belgije surađujemo  u projektima koji se financiraju iz Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, a primarno su usmjereni na organizaciju stožernih vježbi za ključno osoblje modula - MODEX projekti (vježbe osmišljavanja, planiranja, provođenja i ocjenjivanja za ključno osoblje modula civilne zaštite, timove tehničke pomoći - TAST, stručnjake tima civilne zaštite EU - EUCPT i ostala dobrovoljna udruženja) u kojima RH sudjeluje od 2010. godine. To je jedan od najdugovječnijih projekata u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu i još uvijek je u tijeku. Također s Nacionalnim kriznim centrom Belgije usko surađujemo u okviru Mreže direktora kriznih centara pri čemu Nacionalni krizni centra ima ulogu stalnog Tajništva za ovu neformalnu strukturu Vijeća EU. - zaključio je na kraju Trut.

Nakon uvodnog obraćanja uslijedile su prezentacije o sustavu civilne zaštite u Republici Hrvatskoj koje su održali načelnici Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Dražen Štajduhar, Sektora za pripravnost i koordinaciju Tomislav Marević i Sektora 112 Davor Spevec.
 

Stranica