Ravnatelj Trut odlikovan Vitezom Nacionalnog reda za zasluge

Veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj g. Gaël Veyssière uručio je 26. siječnja ravnatelju Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damiru Trutu odlikovanje Viteza Nacionalnog reda za zasluge

Foto: MUP

Odlikovanje je dodijeljeno povodom primanja u francuskoj rezidenciji, organiziranog u okviru studijskog putovanja polaznika Instituta za visoke studije Ministarstva unutarnjih poslova (IHEMI-ja).

Tom je prigodom francuski veleposlanik g. Veyssière istaknuo kako ovo važno odlikovanje Francuske Republike nastoji posebno nagraditi predanost ravnatelja Truta snažnoj tehničkoj i operativnoj suradnji u području civilne zaštite između Francuske i Hrvatske.

Otkada ste iskazali interes za takvu suradnju sa Službom za unutarnju sigurnost ovog Veleposlanstva, imali smo priliku ojačati naše operativne veze, kako na bilateralnoj, tako i na regionalnoj razini, za vrijeme potresa u Zagrebu i Petrinji, no i u području razminiranja i uvođenja nastave francuskog jezika za djelatnike hrvatskog Ravnateljstva civilne zaštite, rekao je g. Veyssière.

U svojoj zahvali, ravnatelj Trut istaknuo je kako ovo odlikovanje smatra posebnom čašću i velikim priznanjem, tim više što dolazi od jedne prijateljske zemlje s kojom Republika Hrvatska ima izuzetnu suradnju, a posebno na području civilne zaštite, što potkrepljuju  nebrojene aktivnosti.

Mnoge od njih rezultat su inicijativa i mog osobnog zalaganja, naravno uz veliko razumijevanje  svih  veleposlanika i atašea za sigurnost, koji su prepoznali važnost i potrebu suradnje pogotovo na području obuke urbanog traganja i spašavanja za pripadnike Državne intervencijske postrojbe i vatrogasnih postrojbi. Bilo je tu i mnoštvo tečajeva operativnog zapovijedanja i KBRN tečajeva, bilateralnih sastanaka na operativnoj i strateškoj razini, kao i rada na zajedničkim projektima, rekao je ravnatelj Trut te posebno zahvalio na prilici učenja francuskog jezika koje je za djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite organiziralo Francusko veleposlanstvo.

Na kraju je naglasio kako primljeno odlikovanje ne smatra samo svojim, već svih svojih suradnika koji su svojim predanim radom doprinijeli da ta suradnja dosegne ovako visoku razinu. Zato koristim priliku zahvaliti ne samo svojim suradnicima, već i svim francuskim kolegama na zajedničkom zalaganju, trudu, ali i svladavanju svih izazova, kako bi došli do točke kad našu suradnju možemo nazvati tradicionalnom, zaključio je ravnatelj Trut.

Ovo odlikovanje je ujedno i zamah i poticaj za nastavkom dobre tradicije jer prostora za suradnju na području upravljanja krizama i te kako ima, pogotovo u današnje vrijeme kad dijelimo iste rizike, kad su klimatske promjene naša realnost, kad je sveprisutan trend ekstremnih pojava, razorne snage s velikim posljedicama po ljudske živote i materijalna dobra, ali i kad nam sve više prijete suvremene ugroze.
 



Stranica