Predstavnica Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovala u provođenju Nacionalnog treninga pripadnika žurnih službi Latvije

Na poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), voditeljica Odjela za radiološki i nuklearni izvanredni događaj Ravnateljstva civilne zaštite Stela Popović sudjelovala je od 26. lipnja do 7. srpnja 2023. kao ekspert u provođenju Nacionalnog treninga pripadnika žurnih službi Latvije u odgovoru na radiološki izvanredni događaj

Foto: MUP

Dvotjedni trening organiziralo je regulatorno tijelo Latvije Centar za radijacijsku sigurnost u suradnji s IAEA-om u okviru Nacionalnog projekta tehničke suradnje LAT 9016 „Jačanje regulatornog okvira za odgovor na radiološki izvanredni događaj i gospodarenje radioaktivnim otpadom”.
 
Zahtjevi i preporuke IAEA-e za pripravnost i odgovor na radiološki izvanredni događaj prezentirani su u pet različitih modula, koji obuhvaćaju: osnovne definicije i način izlaganja ionizirajućem zračenju; učinke ionizirajućeg zračenja na zdravlje ljudi; ciljeve pripravnosti i  odgovora na radiološki izvanredni događaj; zaštitu pripadnika žurnih službi u odgovoru na izvanredni događaj; organizaciju odgovora, koncepte i strukturu odgovora te upravljanje odgovorom; smjernice za primjenu mjera zaštite; karakteristike nuklearnih sigurnosnih događaji te strategiju komunikacije s javnošću i predstavnicima medija u slučaju izvanrednog događaja.
 
Dvotjedni trening završen je terenskom vježbom na temu nesreće u transportu radioaktivnog materijala i terorističkog napada kontaminacijom hrane radioaktivnim materijalom. 
 
U provođenju treninga sudjelovali su i stručnjaci iz Francuske i Slovenije te je ovaj tečaj bio i prilika za razmjenu nacionalnih iskustava. 
 
Sudjelovanje Stele Popović je priznanje Republici Hrvatskoj odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite u smislu prepoznavanja stručnjaka iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti.

 

Stranica