Održana radionica na temu upravljanja bespilotnim zrakoplovom za potrebe sustava civilne zaštite

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Inicijative za prevenciju i pripremnost u katastrofama za JI Europu (DPPI SEE) u Jastrebarskom, od 1. do 3. srpnja 2023., održana je radionica na temu upravljanja bespilotnim zrakoplovom za potrebe sustava civilne zaštite

Foto: MUP

Radionica, namijenjena pripadnicima sustava civilne zaštite iz država članica DPPI, održala se u sklopu DPPI SEE programa obuke za upravljanje katastrofama (DMTP) te priprema za terenski dio vježbe pod nazivom „SEE FLEX“.

Po završetku radionice, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut je sudionicima radionice uručio certifikate i tom prilikom istaknuo važnost osposobljavanja i učenja o mogućnostima korištenja bespilotnih zrakoplova za potrebe sustava civilne zaštite, u slučaju najrazličitijih rizičnih situacija u svim fazama zaštite i spašavanja.
Praktični dio radionice je održan na prostoru Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite, a teorijski dio u prostorima hotela Princess u Jastrebarskom.

Uz predavače i instruktore iz Ravnateljstva civilne zaštite, kao vanjski suradnici predavači sudjelovali su projektni partneri i stručnjaci s Pomorskog fakulteta u Rijeci, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo te Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Radionica je održana s ciljem teorijskog i praktičnog educiranja timova o upravljanju bespilotnim zrakoplovom, pripremi operacije i leta te radnim procedurama. Unutar teorijskog  i praktičnog okvira, naglasak je bio na sigurnosti zračnog prometa, zrakoplovnim propisima i meteorologiji, tehničkim i operativnim mogućnostima ublažavanja rizika na tlu.

Na kraju radionice polaznici su imali priliku u praksi primijeniti teorijske informacije o procesu letenja dronom kroz pripremu, letove u različitim uvjetima te načine obrade podataka prije i nakon leta.



Stranica