Održana simulacijsko-komunikacijska vježba „ASAR 2024 - 1“

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite te u suradnji s Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), danas 28. ožujka 2024., održana je vježba potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2024-1“ na temu zajedničkog djelovanja sustava zrakoplovne potrage i spašavanja u slučaju zrakoplovne nesreće na kontinentalnom i morskom dijelu teritorija RH

Foto: MUP

Ciljevi vježbe bili su provjera usklađenosti djelovanja sudionika potrage i spašavanja zrakoplova nadležnih na kopnu i moru (RCC i MRCC), provjera operativnih dokumenata koji definiraju postupanje sudionika akcije potrage i spašavanja, uzbunjivanje i djelovanje sustava potrage i spašavanja  zrakoplova u fazi uzbunjivanja te krizno komuniciranje.

Vježba je provedena u dežurstvu Operativnog centra civilne zaštite (OCCZ) Ravnateljstva civilne zaštite, operativnog dežurstva Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru - MRCC te na lokacijama operativnih dežurstava sudionika sustava potrage i spašavanja zrakoplova na državnoj i županijskoj razini.
 
Prema scenariju vježbe pilot zrakoplova, koji je letio iz Zračne luke Dubrovnik prema Zračnoj luci Pula sa 76 putnika i 4 člana posade, prijavljuje tehničke probleme te pojavu dima u kokpitu. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu te u blizini otoka Lošinja i radarski kontakt sa zrakoplovom. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka OCCZ razmjenjuje informacije s operativnim dežurstvom Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) te pokreću spasilačku akciju na području Primorsko - goranske županije, na otoku Lošinju.

Uz djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru - Rijeka, u vježbi su sudjelovali predstavnici zračnih luka Dubrovnik i Pula, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstva obrane,  Operativno-komunikacijskog centra policije, Policijske uprave primorsko-goranske, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Lučke kapetanije - Rijeka, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske vatrogasne zajednice, Croatia Airlinesa, Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatske gorske službe spašavanja, HGSS - stanica Rijeka, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog Crvenog križa, Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije, Nacionalnog pomorskog centra i Operativnog dežurstva Obalne straže RH. U potpori provođenja vježbe također su sudjelovali i sudionici sustava potrage i spašavanja zrakoplova s područja Ličko-senjske županije.
 
 

Stranica