Edukacija djece u OŠ Čavle

​U organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Rijeka danas je u Osnovnoj školi Čavle održana cjelodnevna edukacija djece iz područja civilne zaštite

Foto: MUP

Edukacija je nastavak višegodišnjih zabavno - edukativnih aktivnosti namijenjenih djeci osnovnoškolske dobi koju djelatnici Područnog ureda Rijeka održavaju već nekoliko godina, a koja zbog epidemiološke situacije prošle godine nije održana.
 
Cilj ovakvih projekata je djeci odmalena ukazati na neželjene posljedice rizičnih ponašanja te ih educirati o pravilima i postupanjima ako se nađu na područjima zahvaćenim katastrofama.
 
Edukaciju su održali djelatnici MUP-a, koji su kroz različite igre, natjecanja, prezentacije i radionice djeci pokazali svoja znanja i vještine vezana uz sprečavanje nesreća i reagiranje u opasnim situacijama, a sve s ciljem stjecanja novih i korisnih znanja u vezi zaštite i spašavanja. U edukaciji su sudjelovali službenici Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka te policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko – goranske.
 
Tijekom edukacije mališanima je održana prezentacija o funkciji i uporabi broja 112 i mogućim rizicima od prirodnih i tehnoloških nesreća, kako bi doznali kako se treba ponašati i postupati u slučaju pozivanja pomoći i pružanja osobne i uzajamne zaštite. Zaigrali su zabavno-edukativnu igru „Zemlja rizika“, koja je nastala u suradnji s UNICEF-om i čiji je cilj na zanimljiv način djeci objasniti što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda te potaknuti razgovor o smanjenju rizika od katastrofa u školama. Kroz još jednu igru, „Ruksak za katastrofe“, djeci je na zanimljiv način objašnjeno što sve treba spremiti u ruksak koji sadrži najnužnije stvari za slučaj katastrofe.

Održana je pokazna vježba rada potražnih pasa s ciljem edukacije o aktivnostima traganja i spašavanja, a djeci je prezentirano i podizanje šatora u kampovima za zbrinjavanje pučanstva u slučaju katastrofe.
 
Kroz projekt „Policajac moj prijatelj“ policijski službenici PU primorsko – goranske djeci su objasnili svoj rad i način na koji im se mogu izravno obratiti za pomoć te ih ukratko educirali o samozaštitnom ponašanju u slučaju nasilja.
 
U edukaciji su sudjelovali svi niži razredi osnovne škole, a obzirom na epidemiološku situaciju bolesti COVID-19 ista je održana u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Djeca su aktivno sudjelovala u svim zadaćama i aktivnostima, a edukacijom je bilo obuhvaćeno 300 učenika.

Stranica