Dodijeljena nagrada "Europski građanin" kampanji Boranka

U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u petak 28. svibnja,  u Botaničkom vrtu u Zagrebu, održana je svečana dodjela nagrade Europski građanin za 2020. godinu kampanji Boranka Saveza izviđača Hrvatske

Foto: MUP

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler plaketu „Europski građanin“ uručio je koordinatoru kampanje Boranka i poslovnom direktoru Saveza Danu Špiceru te predsjednici Saveza Lidiji Pozaić Frketić, a nagradu su zajednički primili s predstavnicima glavnih partnera na projektu pomoćnikom ministra dr.sc. Damirom Trutom, pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Josipom Granićem i direktorom Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimirom Žagarom.
 
Tom je prigodom pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut naglasio važnost Saveza izviđača Hrvatske kao vrlo značajnog čimbenika sustava civilne zaštite te dodao kako je ova hvalevrijedna kampanja, uz postojeće poslove sustava, svojim opsegom, ambicijama i svrhom, dodala još jednu dimenziju - obnovu. "Ravnateljstvo civilne zaštite je do sada podupiralo te će i dalje pružati potporu i aktivno sudjelovati u ovoj, ali i u svim ostalim inicijativama na dobrobit našeg okoliša, a time i zajednice" - izjavio je pomoćnik Trut, čestitajući Savezu izviđača na vrijednoj nagradi.
 
Nagrada Europski građanin je priznanje kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti te poticanju aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Priznanje se dodjeljuje od 2008. godine odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a.
 
Kampanja Boranka započela je 2018. godine kao odgovor na katastrofalne požare u Dalmaciji. Do sada je u njoj sudjelovalo više od 7.000 volontera koji su na opožarenim područjima posadili više od 85.000 novih stabala. Time je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi. Savez izviđača Hrvatske kampanju je predstavio i u brojnim drugim državama kao jedan od najpozitivnijih europskih primjera kako se građani i institucije mogu osobno uključiti u obnovu prirode.
 
Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite od početka kampanje pružaju logističku podršku pa su tako i prošle godine dopremali potrebna materijalno tehnička sredstava i opremu za sadnju sadnica na lokacije. Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH sudjelovali su, osim u sadnji, i u edukativnim aktivnostima (predavanja o šumskim požarima, prevenciji, broju 112) koje su se, do pojave epidemije koronavirusa, odvijale u školama i vrtićima.
 
Boranka se, iako u otežanim uvjetima zbog epidemioloških mjera, uspješno održala i prošle godine, a nastavlja se i dalje.

Stranica