[VIDEO] Svečano obilježen završetak razminiranja Šibensko-kninske županije

Republika Hrvatska uspješno je završila cjelokupno razminiranje Šibensko-kninske županije, označavajući tako značajan trenutak u sustavnom protuminskom djelovanju koje traje već više od 25 godina

Foto: ŠKŽ

U Šibeniku je danas, 4. prosinca 2023., svečano obilježen završetak razminiranja Šibensko-kninske županije. Tom je prigodom simbolično predana potvrda kojom se potvrđuje da je Šibensko-kninska županija očišćena od mina i minsko-eksplozivnih sredstava.

Minski sumnjivo područje Šibensko-kninske županije koje je obuhvaćalo 60,8 km² na području 7 gradova i općina, s 8.700 uništenih eksplozivnih ostataka rata, sada je sigurno za gospodarski rast i normalizaciju života. Ovaj važan korak prema Hrvatskoj bez mina postignut je uz financijsku podršku od 78 milijuna eura uloženih u razminiranje Šibensko-kninske županije.

Svečanosti su prisustvovali ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnici i načelnici općina s područja županije, predstavnici tvrtki koje su radile na poslovima razminiranja, predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi, Hrvatskih šuma, Turističke zajednice, NP Krka te drugi uvaženi gosti.

Ravnatelj Trut je otvorio svečanost i uvodno kazao kako smo danas svjedočili još jednom povijesnom trenutku - konačnom razminiranju Šibensko-kninske županije. „Sretan sam što predviđeni hodogram razminiranja županija uspješno ispunjavamo. Ove godine smo završili razminiranje područja Šibensko -kninske i Osječko - baranjske županije, dok je sljedeće godine u planu od mina u potpunosti očistiti Karlovačku i Splitsko - dalmatinsku županiju. Konačno, u 2025. godini planira se u potpunosti razminirati Sisačko - moslavačka i Ličko - senjska županija, čime bi Republika Hrvatska bila slobodna od mina i to u roku predviđenom Ottawskom konvencijom. Ovo potvrđuje našu preciznost u procjeni, kvalitetno planiranje, osiguranje financijskih sredstava i suradnju s izvođačima“ -istaknuo je Trut.

Naglasio je važnost financiranja te kako Republika Hrvatska sustavno ulaže u protuminsko djelovanje, s ukupnim iznosom od 1,03 milijarde eura kroz EU doprinose, državni proračun, sredstva posebne naknade za općekorisnu funkciju šuma, investicije i zajmove svjetske banke, iz čega proizlazi kako je protuminsko djelovanje jedna od prioritetnih zadaća Vlade RH.

 „Naravno i ostale sastavnice protuminskog  djelovanja su dale svoj nemjerljiv doprinos, zahvaljujući kojima su  hrvatski protuminski sustav, dobro uređen u normativnom, organizacijskom, metodološkom i tehnološkom smislu, zbog svojih postignuća i  kvalitete, prepoznale druge zemlje s minskim problemom, zbog čega traže našu ekspertizu i pomoć u rješavanju minske problematike.“ - rekao je ravnatelj.

Na kraju se zahvalio svim sudionicima protuminskog sustava, donatorima, investitorima i pirotehničarima na profesionalnosti, odgovornom radu i predanosti. Unatoč postignućima, apelirao je na građane i pirotehničare na oprez, podsjećajući ih da mine još uvijek predstavljaju realnu prijetnju.

U sklopu svečanosti, koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite Neven Karas održao je prezentaciju „Rješavanje minskog problema Šibensko-kninske županije“ te prisutnima predstavio minsku situaciju i strukturu minski sumnjivog prostora u Republici Hrvatskoj uz pregled minske situacije u Šibensko-kninskoj županiji od 1998. do 2023., kao i pregled financijskih sredstava utrošenih za razminiranje.

Iako je kroz protekle godine evidentno smanjenje minskih incidenata, nažalost,  od 1996. godine ukupno je stradalo 610 osoba, od kojih 207 smrtno, među kojima je bilo i 40 pirotehničara. Među ovim brojkama, koje pozivaju na dodatan oprez, je i 25 osoba stradalih na području Šibensko-kninske županije, od kojih 4 smrtno.

Kraj svečanosti je obilježen uručivanjem potvrde o potpunoj očišćenosti Šibensko-kninske županije od mina i minsko-eksplozivnih sredstava županu Marku Jeliću te simbolične „zadnje mine“ domaćinu - gradu Šibeniku koju je zaprimio gradonačelnik Željko Burić.

Današnje svečano obilježavanje završetka procesa razminiranja Šibensko-kninske županije predstavlja još jedan korak prema Hrvatskoj bez mina, naglašavajući posvećenost sigurnosti i stabilnosti zemlje te pružajući nadu za daljnji gospodarski razvoj.

 


Stranica