Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Ravnateljstvo civilne zaštite sudjeluje ovaj tjedan na sastanku Glavne uprave za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći te na stručnom skupu „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“

Odlukom Ujedinjenih naroda, donesenom u listopadu 1992. godine, 3. prosinca proglašen je Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Taj dan se obilježava kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i omogućilo sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim sferama  društvenog i javnog života.

U Republici Hrvatskoj, prema podacima iz rujna 2023. živi 657.791 osoba s invaliditetom, od čega su 56,1 % muškarci i 43,9 % žene, što čini 17 % ukupnog hrvatskog stanovništva. Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebno osjetljivu populaciju.

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova radi na osnaživanju osoba s invaliditetom u hitnim situacijama kroz razne projekte, edukacije, radionice i pisane materijale.

Projektom SEE ME („Safe and Equal in EMErgencies“) provedene su kampanje podizanja svijesti javnosti o nepovoljnijem položaju osoba s invaliditetom u izvanrednim situacijama te važnosti izjednačavanja njihovih mogućnosti u hitnim situacijama. Također su izrađene smjernice i brošure za postupanje s osobama s invaliditetom u hitnim situacijama prema vrstama invaliditeta, kao i upute za osobe s invaliditetom u slučaju poplave, potresa ili požara otvorenog prostora. Upute i video materijali na hrvatskom i engleskom jeziku prilagođeni su gluhim i nagluhim osobama te slabovidnim i slijepim osobama i dostupni su na sljedećoj poveznici: https://civilna-zastita.gov.hr/safe-and-equal-in-emergencies-see-me/5692

U sklopu projekta Razminiranje i društveno - gospodarska integracija izrađena je priručna brošura namijenjena osobama s invaliditetom - osobama stradalima od minskoeksplozivnih naprava „Mogućnosti i prava“, gdje su na jednom mjestu navedena sva prava osoba s invaliditetom, kao i načini ostvarivanja tih prava, s kontakt podacima nadležnih institucija.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Ravnateljstvo civilne zaštite predstavit će ovaj tjedan aktivnosti vezano za inkluziju osoba s invaliditetom u području civilne zaštite na dva događaja: sastanku Glavne uprave za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći te na središnjem nacionalnom stručnom skupu i edukaciji „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i PUB HUB tima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ravnateljstvo civilne zaštite nastavit će provoditi aktivnosti na ovu temu te aktivno sudjelovati u svim programima i projektima koji na bilo koji način štite i potiču prava osoba s invaliditetom na sudjelovanje u svim sferama društvenog života, pogotovo u hitnim situacijama.

Stranica