Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj uručio pisma zahvale hrvatskom timu

U znak zahvale na pruženoj pomoći i solidarnosti, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj NJ.E. Yavuz Selim Kiran primio je u ponedjeljak, 6. ožujka 2023. u turskoj rezidenciji izaslanstvo Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnike modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su sudjelovali u potrazi za unesrećenima u katastrofalnim potresima u Turskoj

Foto: MUP

Tom je prilikom svakom pripadniku hrvatskog tima, kao i ravnatelju Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damiru Trutu, uručio pisma zahvale te istaknuo kako Turska i turski narod nikada neće zaboraviti ovo prijateljstvo i pruženu ruku pomoći.

Zahvaljujem Hrvatskoj što je među prvim zemljama ponudila svoju pomoć i već istoga dana nakon razornog potresa poslala svoj tim kako bi pomogao u naporima potrage i spašavanja, rekao je veleposlanik i dodao kako je ovaj potres još jednom pokazao važnost međunarodne solidarnosti i suradnje koja se već očitovala i prilikom potresa u Petrinji kada je Turska pomogla Hrvatskoj, ali i proteklog ljeta kada je Hrvatska poslala Canadair kao pomoć u gašenju šumskih požara u Turskoj.

Podsjetimo, hrvatski tim od 41 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 7 potražnih pasa upućen je 6. veljače u Tursku koju su pogodili razorni potresi,  kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. Također, temeljem Odluke Vlade RH o slanju materijalne pomoći Republici Turskoj, 10. veljače 2023. je iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom prema Turskoj upućen konvoj pomoći u vidu opreme za zbrinjavanje stanovništva te hrane i medicinske opreme (deke, vreće za spavanje, kreveti na kat, madraci, poljski kreveti, zimski šatori, zaštitne maske, naočale, respiratori, sanitetski materijal, dezinficijensi i sl.) u vrijednosti 819.601,50 eura.



Stranica