Uvođenje u poslove razminiranja šuma i šumskog zemljišta u Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/uvođenje u poslove 1.jpg

Temeljem Sporazuma o financiranju poslova razminiranja šuma i šumskih zemljišta za 2021. godinu vrijednim oko 50 milijuna kuna, po dovršenom postupka javne nabave odnosno sklopljenim ugovorima, 4. lipnja izvršena su uvođenja izvoditelja u poslove razminiranja

Foto: MUP

Po dovršetku razminiranja bit će omogućeno korištenje drvne sirovine, otvorit će se prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma te prije svega pružit će se sigurnost stanovništvu da bez straha od eksplozivnih ostataka rata koristi potencijale i dobrobiti šuma.
 
Prema 6 od ukupno 11 ugovora o razminiranju financiranih sredstvima prikupljenih od naknade za opće korisne funkcije šuma (OKFŠ) poslovi će se obavljati na području Kotar šume i Novske u Sisačko–moslavačkoj županiji te na području naselja Vrana, Općina Pakoštane u Zadarskoj županiji. Navedeni poslovi razminiranja u Zadarskoj županiji planiraju se kao zadnji, obzirom da se u tekućoj godini uz poslove tehničkog izvida planira isključiti cjelokupan minski sumnjiv prostor Zadarske županije te u potpunosti ukloniti opasnost od eksplozivnih ostataka rata s područja te županije.
 
Osiguranje sredstava za razminiranje od strane Hrvatskih šuma d.o.o. i Ministarstva poljoprivrede i ove je godine nastavak dugogodišnjeg i kontinuiranog angažmana na polju protuminskog djelovanja. Međuresorna suradnja osim osiguranja stalnog izvora financiranja razminiranja iz OKFŠ-a, od 2015. godine ogleda se i u partnerstvu na strateškim projektima razminiranja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. kroz koje je za razminiranje osigurano nešto više od 647 milijuna kuna od kojih su 550 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije.



Stranica