Održana konferencija za medije povodom najave protupožarne sezone 2021.

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice danas je u prostorijama Državne vatrogasne škole održana konferencija za medije na temu spremnosti sustava za požarnu sezonu 2021.

Foto: MUP

Konferenciji su prisustvovali pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH dr.sc. Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj, pomoćnik načelnika Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne suradnje Ravnateljstva policije Predrag Brkopac, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar i predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda Lovro Kalin.
 
Pomoćnik ministra Damir Trut kazao je kako Ministarstvo unutarnjih poslova sudjeluje u aktivnostima kroz dva Ravnateljstva, Ravnateljstvo civilne zaštite i Ravnateljstvo policije. „Ravnateljstvo civilne zaštite jedan je od ključnih sudionika koji tijekom cijele godine prati sve aktivnosti definirane Programom aktivnosti i drugim aktima. Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2021. donijela je Vlada RH na sjednici održanoj 14. siječnja 2021. godine, a kojim su jasno definirane uloge svih sudionika u zaštiti od požara. Aktivnosti Ravnateljstva civilne zaštite provode ustrojstvene cjeline Ravnateljstva civilne zaštite na nacionalnoj i županijskoj razini, odnosno područni uredi i službe civilne zaštite kroz preventivno i aktivno sudjelovanje“ , istaknuo je Trut.
 
Također je istaknuo važnost Sektora za inspekcijske polove Ravnateljstva civilne zaštite, koji u kontinuitetu organizira i obavlja pojačani nadzor nad provedbom mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, a posebno nad poduzećima koja se bave distribucijom energenata i subjektima koji predstavljaju poseban gospodarski, poljoprivredni, turistički interes ili interes za zaštitu prirode i okoliša, a vezani su uz nadolazeću požarnu i turističku sezonu.

Trut je naglasio važnost i ulogu centara 112 tijekom požarne i turističke sezone, koji su bitan i nezaobilazan element u zaprimanju poziva i uzbunjivanju te svih aktivnosti distribucije i obrade podataka i informacija prema nadležnim službama. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite bit će angažirani na dežurstvu u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu RH u Divuljama tijekom požarne sezone, pratiti stanje na terenu, provjeravati i usklađivati informacije te osiguravati njihovu daljnju distribuciju. Također će po potrebi pružati logističku potporu u slučaju velikih šumskih požara.
 
U slučaju prirodne nepogode i katastrofe, uključujući velike požare, sustav civilne zaštite od iznimne je važnosti za zaštitu građana i imovine u Republici Hrvatskoj i spreman za nadolazeću protupožarnu sezonu.

Stranica