Ugašen požar kod Vodica i Zatona

Foto: MUP
 
18. srpnja 2022.
 
Stanje 11:30
 
Požar na šibenskom području (Vodice - Mrdakovica) proglašen je ugašenim jutros u 9:00 sati.
 
Tijekom jučerašnjeg dana i ove noći na intervenciji su sudjelovali vatrogasci iz JVP Šibenik, JVP Vodice i DVD Zaton.


17. srpnja 2022.

Temeljem zamolbe Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije za pružanje pomoći, Ravnateljstvo civilne zaštite organiziralo je nabavu i isporuku 1 stambenog kontejnera i 1 mobilne kućice iz Ravnateljstva za robne zalihe, koje će biti dodijeljene na privremeno korištenje osobama čije su kuće u potpunosti izgorjele u požaru kod Zatona i Rasline. 

Kontejner i kućica stigli su pod policijskom pratnjom noćas u 01:30 sati, a aktivnosti iskrcaja na privremene lokacije koordinirali su načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Dražen Bilać te predsjednici mjesnih odbora Zatona i Rasline Boris Dukić i Marko Lokas. 

Iskrcaj je trajao do 03:15 sati, a sada slijede daljnje aktivnosti oko pripreme terena, spajanja infrastrukture te premještanja kućice i kontejnera neposredno uz izgorene kuće.

Mobilna kućica dodijelit će se peteročlanoj obitelji iz Rasline, a stambeni kontejner hrvatskom branitelju iz Zatona.


16. srpnja 2022.
Stanje 8:30
 
Požar na šibenskom području (Vodice - Mrdakovica) proglašen je lokaliziranim sinoć, 15. srpnja u 21:00 sat. 
 
Tijekom noći na požarištu je dežuralo 40 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila.


15. srpnja 2022.
 
Stanje 9:00
 
Požar na šibenskom području još nije lokaliziran, ali je stanje mirno i pod nadzorom. Vatrogasci na terenu se operativno preraspoređuju, trenutno ih je 57/22. Proteklu noć na požarištu je dežuralo 160/57 vatrogasaca, na nekim mjestima pojavljivala se vatra koju su brzom intervencijom ugasili. Pripadnici Hrvatske vojske, koji su sudjelovali u gašenju požara u 18:00 sati napustili su požarište i vratili su se u svoje baze. 
 
U večernjim satima svi potrošači su dobili električnu energiju, a u 23:00 sata cesta D 27 (Benkovačka cesta) puštena je u promet te su sada sve ceste otvorene.
 
Prema trenutno dostupnim podacima, potpuno je izgorjelo 14 obiteljskih kuća i sedam gospodarskih objekata (šest štala i jedna radionica), dok je šest obiteljskih kuća djelomično izgorjelo. Također, potpuno je izgorjelo šest brodica, tri osobna vozila i jedan radni stroj-bager.


14. srpnja 2022.

Stanje 17:00

Požar na šibenskom području (Mrdakovica, Vodice, Zaton, Raslina) je i dalje aktivan, ali nema otvorene vatre te se radi na sanaciji požarišta i izdimljavanja. Na terenu je oko 350 vatrogasaca iz više županija, vojska, policija i civilna zaštita, a pomoć pružaju i zračne snage.

Prema trenutnoj procjeni, opožareno je oko 3300 hektara trave, niskog raslinja, makije, crnogorice, bjelogorice te poljoprivrednih površina, ali srećom nije bilo ljudskih žrtava.
 
Zbog velikog razmjera požara i materijalne štete, šibensko-kninski župan Marko Jelić danas je, na prijedlog načelnika županijskog Stožera civilne zaštite, proglasio veliku nesreću za opožareno područje.
 

Stanje 8:30

U tijeku je gašenje požara koji je jučer izbio u zaleđu Vodica i proširio se prema naseljima Zaton i Rasline. Situacija je danas mirnija, nema više nekontroliranog širenja požara. U gašenju požara sudjeluje više od 300 vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije i još šest županija (Splitsko – dalmatinske županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke, Zadarske i Zagrebačke županije) te više od 50 pripadnika PP NOS OSRH.

Na gašenje požara u jutarnjim satima upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora.

Na terenu su cijelo vrijeme policijski službenici i djelatnici civilne zaštite, a veliku pomoć pružili su i sami građani.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3000 ha između Vodica, Zatona i Rasline. Prema trenutno dostupnim informacijama izgorjelo je više objekata na području Rasline  i Zatona. Točan broj izgorjelih objekata bit će poznat nakon obilaska terena.

Zbog požara isključen je 10 kV dalekovod „Zaton 1“ i dalekovod „Zaton - Bilice“. Dalekovod „Zaton - Bilice“ ponovo je stavljen  u pogon u jutros u 05:49 sati. Na šibenskom području za sav promet zatvorene su vodička obilaznica (DC8), državna cesta DC27 od raskrižja s Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Gaćelezi, županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086). Promet od Šibenskog mosta do Vodičke obilaznice bio je u prekidu od 23:30 do 05:50 sati.

Operativni centar civilne zaštite je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (ERCC) aktivirao Copernicus sustav koji omogućava satelitski prikaz realnog stanja situacije na terenu, a radi brzog satelitskog mapiranja požarišta.


13. srpnja 2022.

Stanje 22:30


Požar na šibenskom području (Vodice - Mrdakovica, Zaton, Rasline) i dalje je aktivan te se gašenje nastavlja i tijekom noći. Jedna fronta požara približava se vodičkoj obilaznici, a druga fronta je kod Rasline gdje je stanje nešto stabilnije. 
 
Prema trenutno dostupnim informacijama ima izgorjelih objekata i na području Rasline i na području Zatona. Na terenu je angažirano 210 vatrogasaca iz više županija, 55 pripadnika Hrvatske vojske, 75 policijskih službenika te pripadnici civilne zaštite, među kojima i 7 djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite.

Zatvorena je i dionica ceste D8 do D27 skretanje za Zaton, u duljini od 5 km, zbog interventnih vozila uz cestu te vatre.
Na sjednici Stožera civilne zaštite grada Šibenika, na temelju informacija vatrogasnih zapovjednika s terena, zaključeno je da se ne pribjegava izdavanju zapovijedi za evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva Zatona i Rasline. Odlučeno je da se Osnovna škola u Bilicama pripremi za prihvat stanovnika Rasline i Zatona, kao i turista iz tih mjesta koji na vlastiti zahtjev žele provesti ovu noć dalje od opožarenog područja. Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik za njih je osiguralo ležajeve i pitku vodu.
 
Prema informacijama Stožera civilne zaštite grada Šibenika, 20-ak osoba s područja Zatona i Rasline, uglavnom stranih turista, smješteno je u hostelu u Skradinu. Mještani tih dvaju mjesta koji su se, u strahu od požara, u večernjim satima sklonili u Bilicama organiziranim prijevozom vraćeni su svojim kućama. U Cvjetnom domu u Šibeniku smještena je četveročlana obitelj iz Rasline kojoj je u današnjem požaru izgorjela obiteljska kuća.
 
Na punoljetno stanovništvo Zatona i Rasline apelirano je da ne napuštaju svoje kuće i imovinu nego da, u slučaju potrebe,  budu od pomoći gasiteljima.

Stanje 20:30 sati

Županijski centar 112 Šibenik zaprimio je više dojava o većem broju djece na obali u Raslini koja su bila okružena dimom te su pozvani Lučka kapetanija i Pomorska policija koji su ih prevezli u Bilice gdje je načelnik općine otvorio školu za njihov smještaj. U prijevoz djece i nekoliko odraslih osoba samoinicijativno su se uključili i građani sa svojim brodicama.  

Na požarište su upućeni i pripadnici Hrvatske vojske te vatrogasci iz Ličko-senjske županije. Na požarištu je preko 180 vatrogasaca.

Gašenje je u tijeku.

Stanje 18:00 sati

Jaki vjetar i dalje otežava gašenje požara koji se proširio na područje naselja Zaton i Rasline, a zahvaćen je i dio objekata te vozila. Vatrogascima Šibensko-kninske županije pomažu i vatrogasci s područja Splitsko – dalmatinske županije, a u pripravnosti su i vatrogasci iz drugih županija. Pomoć iz zraka pružaju 3 Canadaira.

Aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Šibenika.

Zbog požara su zatvorene i županijske ceste Vodice-Gaćelezi (ŽC6086) i Šibenski most-Zaton-Raslina (ŽC6088).

Stanje 15:30 sati

Županijski centar 112 Šibenik zaprimio je danas u 11,14 sati dojavu o požaru otvorenog prostora u zaleđu Vodica, područje Mrdakovica koji se proširio i na područje grada Šibenika, prema naseljima Zaton i Raslina. Požar je zahvatio borovu šumu, nisko raslinje te poljoprivredna zemljišta – vinograde i maslinike, a ima i ugroženih objekata. U gašenju sudjeluju zemaljske vatrogasne snage (trenutno preko 100 vatrogasaca s više od 40 vozila) uz pomoć dva Canadaira.
 
Održana je sjednica Stožera civilne zaštite grada Vodica na kojoj je dogovorena logistička potpora vatrogasnim snagama, a na terenu je i voditelj Službe civilne zaštite Šibenik.
 
Gašenje je u tijeku, a otežava ga jaki vjetar.

 

Stranica