U Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a održan pripremni sastanak za IRRS misiju

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/SastanakIAEA.JPG
Foto: MUP

U Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova jučer, 3. lipnja, održan je pripremni sastanak za daljnji integrirani pregled zakonodavnog okvira iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti koju provodi Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz Beča koju predvode Ronald Pacheco, koordinator tima i Ritva Bly, voditeljica stručnog tima.

Preliminarnom sastanku prethodila je Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju za integrirani pregled zakonodavnog okvira iz područje radiološke i nuklearne sigurnosti  u razdoblju od 6. do 17. lipnja 2015. godine. Preporuke i prijedlozi Misije iz 2015. godine implementirani su u razdoblju od 2016. do 2018. godine u regulatorni okvir iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti, a čiji rezultati su predmetom pregleda najavljene Misije od 20. do 29. listopada 2019. godine.

Goste je sa svojim suradnicima dočekao pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut. „Drago mi je da vas mogu pozdraviti u Ravnateljstvu civilne zaštite, novoj organizacijskoj jedinici u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, koja je ustrojena 1. siječnja ove godine i u koju je, između ostalih implementiran i Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. U skladu s tim su preuzeti i opisi poslova pa je od početka ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova središnje državno tijelo zaduženo za poslove radiološke i nuklearne sigurnosti, a isti su u nadležnosti Ravnateljstva civilne zaštite“ rekao je Trut i dodao: „Primarni razlozi reorganizacije državne uprave i implementacije su financijska ušteda s jedne strane, i povećanje učinkovitosti i poslovnih procesa s druge strane. Proces implementacije je složen posao i zahtijeva puno organizacijskih preinaka, ali to nije utjecalo na kontinuitet započetih procesa pa tako ni u segmentu radiološko - nuklearne sigurnosti, uz postavljanje prioritetnih zadaća, kao što su revizija i usklađivanje zakonskih i podzakonskih akata s nacionalnim i međunarodnim obvezma i standardima, što uključuje Europsku uniju, kao i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju.“

U okviru današnjeg sastanka, a temeljem pregleda novog regulatornog okvira te utvrđivanja statusa implementacije svih preporuka i prijedloga Misije, u sljedećem tjednu će se utvrdit daljnji koraci o provedbi najavljenog pregleda Misije između Međunarodne agencije za atomsku energiju i Ravnateljstva civilne zaštite.
 
 

Stranica