U Ljubljani održano deseto stručno savjetovanje regulatornih tijela za radiološku i nuklearnu sigurnost

U Ljubljani je 19. prosinca održan bilateralni sastanak direktora Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost Ministarstva za okoliš i prostorno planiranje Igora Sirca i pomoćnika ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damira Truta sa suradnicima

Na sastanku su se razmijenile informacije o novitetima na području radiološke i nuklearne sigurnosti u obje zemlje u zadnjih godinu dana, uključujući i zakonodavne okvire.
 
Pomoćnik Trut obavijestio je direktora Sirca i njegove suradnike o ustrojavanju Ravnateljstva civilne zaštite, koje je od 1. siječnja ove godine postalo nadležno za poslove radiološke i nuklearne sigurnosti, što je regulirano i  Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nukleranoj sigurnosti, donesenog u prosincu  2018. godine.
 
Razgovaralo se također  statusu procesa revizije i harmonizacije sustava pripravnosti i odgovora u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani Krško, koju su Republika Hrvatska i Republika Slovenija započele 2014. godine. Ustanovljen je napredak u mnogim područjima harmonizacije sustava, kao i definirane potrebe za daljnjom harmonizacijom mjera zaštite u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja s prekograničnim ili transnacionalnim posljedicama.
 
Godišnja stručna savjetovanja odvijaju se temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o pravodobnoj razmjeni informacija u slučaju radiološke opasnosti, potpisanog u travnju 1998. godine, koji obvezuje obje strane obavješćivanje i slanje informacija u slučaju poduzimanja mjera širokog opsega s ciljem zaštite stanovništva u slučaju radioloških opasnosti.
 
Domaćin idućeg stručnog savjetovanja bit će Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.
 

Stranica