U Budimpešti održan 16. sastanak Stalnog hrvatsko - mađarskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama

Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom, posebno na području pogranične suradnje, obuke te u okviru međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa

Foto: MUP

Delegacija  Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a na čelu s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damirom Trutom i direktor Glavne uprave za upravljanje u katastrofama Mađarske Zoltan Gὀra sa suradnicima održali su danas, 7. studenog, u Budimpešti 16. po redu sastanak Stalnog hrvatsko-mađarskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama. Nastavak je to bilateralnih sastanaka započetih 1997. godine potpisivanjem Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji na području zaštite od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Na sastanku se razgovaralo o organizacijskim promjenana sustava civilne zaštite u obje zemlje koje su se dogodile nakon zadnjeg sastanka 2018. Pomoćnik Trut održao je prezentaciju o ustrojavanju, normativnim okvirima, ulozi i nadležnostima Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH te organizaciji sustava civilne zaštite od državne do lokalne razine, s naglaskom na ključne aktivnosti provedenih od ustrojavanja Ravnateljstva civilne zaštite, koje se odnose na prevenciju, vježbe, projekte Europske unije, inspekcijske poslove, razminiranje, radiološku i nuklearnu sigurnost, sustav 112 , edukaciju te osposobljavanje državnih intervencijskih poslova.

Pomoćnik Trut istakao je važnost hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, tijekom kojeg će se naglasak staviti na raspravi i razmjeni iskustava u aktivnostima i ulaganjima u smanjenje rizika od katastrofa.

Hrvatska strana je ujedno prezentirala i mogućnost suradnje Mađarske, Slovenije i Hrvatske na području razvoja zajedničkih KBRN kapaciteta, kao novog oblika suradnje, potaknutim zajedničkim rizicima, prvenstveno zbog aktivnog djelovanja nuklearnih elektrana Krško i Pakš.

Hrvatska delegacija je također upoznata s najznačajnijim aktivnostima Glavne uprave za upravljanje katastrofama Mađarske u ovoj godini na području civilne zaštite.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom, posebno na području pogranične suradnje, obuke te u okviru međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa. Istaknut je obostran interes za nastavkom bilateralne suradnje, kao i suradnje u multilateralnom kontekstu (u okviru EU-a, NATO-a, UN-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju – IAEA).

Ujedno je usvojen i potpisan Radni plan za 2020. godinu te dogovoren sljedeći sastanak Mješovitog povjerenstva u Republici Hrvatskoj.

U okviru posjete Mađarskoj, Hrvatska delegacija posjetila je tvrtku HEROS, specijaliziranu za proizvodnju, servisiranje i popravak vozila, tehnike i opreme za žurne službe mađarskog sustava civilne zaštite te obišla proizvodni pogon.

 

Stranica