U Bruxellesu održan neformalni sastanak glavnih direktora civilne zaštite Europske unije u okviru finskog predsjedanja

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut nazočio je danas, 24. listopada na neformalnom sastanku glavnih direktora civilne zaštite Europske unije u okviru finskog predsjedanja, organiziranog u suradnji s  EU Institutom za sigurnosne studije (EUISS) i Generalnim tajništvom Vijeća EU, na temu upravljanja kompleksnim krizama.

Foto: MUP

Rasprava neformalnog sastanka temeljila se na izmišljenom, ali realno mogućem scenariju, u kojoj je okosnica bila kako upravljati krizama na strateškoj razini, što uključuje rano otkrivanje potencijalne krizne situacije, razvijanje svijesti o mogućoj krizi, kao i predikcije. Cilj rasprave bio je identifikacija izazova i pružanje podrške donositeljima odluka iz područja kriznog upravljanja.

Naglasak je stavljen na potrebu podizanja zajedničke situacijske svijesti o hibridnim prijetnjama i izazovima u otkrivanju te definiranju hibridnih prijetnji, kao i pokazati vrijednost novih politika Europske unije, usmjerenih na sankcije povezane s hibridnim prijetnjama i potrebu za razvojem i testiranjem novih alata u rješavanju rastućih hibridnih prijetnji.

Također je održana i panel diskusija o nacionalnim perspektivama kriznog upravljanja na kojoj je pomoćnik Trut iznio iskustva Republike Hrvatske u upravljanju složenim krizama, kao i način suradnje na regionalnoj razini i razini Europske unije.

Na sastanku se raspravljalo i o arhitekturi upravljanja krizama na razini Europske unije s naglaskom na suradnji različitih dijelova arhitekture upravljanja krizama u EU, koliko brzo različiti sektori mogu analizirati nekoliko istovremenih događaja (kriza), kao i o pitanjima zaštite kritične infrastrukture te uloge i suradnje s privatnim sektorom.

Stranica