U Blatu održana pokazno terenska vježba civilne zaštite „Sava 2022“ na temu potresa

Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovali su danas, 5. studenoga, na pokazno terenskoj vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite na temu uvježbavanja postupanja prilikom potresa i spašavanja iz ruševina pod nazivom „Sava 2022“

Foto: MUP

Prema scenariju vježbe, koja je održana na lokaciji nedovršene sveučilišne bolnice u Blatu, dogodio se umjereni potres jačine 5,5 Richtera s epicentrom na području Žumberka. Županijski centar 112 zaprimo je dojavu o ozbiljnim oštećenjima stambenih objekata u naselju Blato te tu informaciju prosljeđuje Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost. Zbog većeg broja osoba zatrpanih pod ruševinama, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zagreba žurno donosi odluku o mobilizaciji postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba specijalističke namjene za traganje i spašavanje iz ruševina kao i potrebnog broja postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba opće namjene sa zadaćom spašavanja iz ruševina, evakuacije stanovništva iz ugrožene zone i ustrojavanja lokacija za prihvat i zbrinjavanje stanovništva. Osim toga, postoji i sumnja da je potres oštetio i zagrebačke savske mostove te je privremeno obustavljeno prometovanje preko istih pa se operativne snage moraju prevoziti čamcima sa sjeverne na južnu obalu rijeke Save.

Uz operativne snage sustava civilne zaštite, u potrazi za unesrećenima sudjelovalo je i sedamnaest potražnih pasa.
 
Vježbu je organizirao Grad Zagreb, a sudjelovali su djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, Operativnog komunikacijskog centra civilne zaštite s dronom, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb, Postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Zagreba, Postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Grada Zagreba za traganje i spašavanje iz ruševina (srednja kategorija), Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i njihov modul s potražnim psima, HGSS-a Stanice Zagreb, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb, djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba dr. Andrija Štampar, Policijske uprave zagrebačke te predstavnici Zagrebačkog radio amaterskog saveza i Zagrebačkog speleološkog saveza.
 

Stranica