U Beču održan sastanak pomoćnika ministra Damira Truta i veleposlanika Sirijske Arapske Republike NJ.E. Bassama Sabbagha

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc.Damir Trut i veleposlanik Sirijske Arapske Republike sa sjedištem u Beču NJ.E.Bassam Sabbagh razgovarali o mogućnostima suradnje na području humanitarnog razminiranja

Foto: MUP
 
Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a na čelu s pomoćnikom ministra dr.sc. Damirom Trutom jučer, 11. lipnja, sastala se s u veleposlanstvu Sirijske Arapske Republike sa sjedištem u Beču, sa sirijskim veleposlanikom NJ.E. Bassamom Sabbaghom. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje Republike Hrvatske i Sirijske Arapske Republike na području humanitarnog razminiranja. Nastavak je to započetih razgovora pomoćnika Truta i NJ.E. Sabbagha na konferenciji o protuminskom djelovanju, održanoj u travnju ove godine u Slanom, gdje je veleposlanik iskazao veliki interes za pomoć Hrvatske sirijskoj Vladi i narodu u području razminiranja sirijskog terotorija.
Pomoćnik Trut istakao je kako Hrvatska, opremom, znanjem i ekspertizom može uvelike pomoći u rješavanju tog, za Siriju velikog problema, nastalog kao posljedica ratnih razaranja. „Hrvatska je na vlastitom iskustvu godinama gradila protuminski sustav, svjesna  svih  posljedica proizašlih zbog zagađenosti minama, a prvenstveno  ranjivosti najmlađe populacije“, izjavio je Trut, naglasivši spremnost Hrvatske u pružanju pomoći u procesu humanitarnog razminiranja, sukladno procijenjenim potrebama sirijske Vlade.
NJ.E. Sabbagh zahvalio se na iskazanoj spremnosti Hrvatske, smatrajući je profesionalnom i stručnom, u što se uvjerio i na samom simpoziju te dodao kako ima puno prostora za suradnju kroz razne edukacije stanovništva o opasnostima od mina, prijedlozima rješenja zakonske regulative u dijelu protuminskog djelovanja, obuke pa do operativnog djelovanja na samom terenu zagađenom minama. Također je izrazio želju za sudjelovanjem Republike Hrvatske na ovogodišnjem Međunarodnom gospodarskom sajmu u Damasku.
Istog dana u Beču pomoćnik Trut sa suradnicima održao je sastanak s veleposlanicom Stalne misije RH pri OESS-u Dubravkom Pleić Marković na temu mogućnosti sudjelovanja OESS-a kao partnera u organizaciji sljedećeg simpozija o protuminskom djelovanju. Iskazana je načelna zainteresiranost za pružanjem potpore s obzirom, uz humanitarni, i na društveno – socio – gospodarsko – ekološki karakter simpozija, kao područja djelovanja OESS –a.
 
 

Stranica