Svjetski dan voda

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/voda_2021_2.png

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti o značaju i važnosti pitke vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa

Prvi Svjetski dan voda obilježen je 22. ožujka 1993. godine, usvajanjem rezolucije o njegovom obilježavanju na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju održanoj 1992. godine u Brazilu. Od tada, svake godine UN-Water, tijelo koje koordinira UN-ov rad na području vodoopskrbe i odvodnje, određuje temu Svjetskog dana voda kao odgovor na aktualni ili budući izazov.

Ovogodišnja tema usmjerena je na prepoznavanje vrijednosti vode te se uz slogan „Cijenite vodu" pozivaju svi da razmisle o značenju vode za svakoga od nas te na koji način možemo zaštiti korištenje vodnih resursa. Sve veća potražnja za vodom i sve veći pritisci na ovaj prirodni resurs rezultat su rastuće globalne populacije i gospodarskog razvoja. Poruka je da način na koji vrednujemo vodu određuje i način upravljanja vodom. Voda ima neizmjernu vrijednost za naša kućanstva, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, gospodarstvo i integritet našeg prirodnog okruženja - ako previdimo bilo koju od ovih vrijednosti, riskiramo loše upravljati tim nezamjenjivim resursom. Bez sveobuhvatnog razumijevanja prave, višedimenzionalne vrijednosti vode, nećemo moći zaštititi ovaj kritični resurs u korist svih.

Glavni fokus Svjetskog dana voda je podrška u skladu sa šestim ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (SDG 6) kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa vodi za ljudsku potrošnju, održivo upravljanje vodama te osiguravanje higijenskih uvjeta. Prema podatcima UN, oko 2,2 milijarde ljudi u svijetu još uvijek nema pristup vodi za ljudsku potrošnju. Stoga je potrebno osvijestiti javnost i poduzeti korake kako bi se uhvatili u koštac s ovom globalnom krizom.

Republika Hrvatska se može pohvaliti dobrim rezultatima koje pokazuje istraživanje Eurostata iz 2019. godine. Naime, Hrvatska ima najviše zaliha pitke vode po glavi stanovnika u EU (s dugoročnim prosjekom od 27.330 m3 po stanovniku), dok je UNESCO-vo izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora Hrvatsku smjestilo među prvih pet u Europi i među 40-ak zemalja svijeta najbogatijih vodom. Ako želimo nastaviti ovako pozitivan trend koji donosi samo koristi za sva živa bića, možemo kao pojedinci svakodnevnim aktivnostima pokrenuti velike stvari. Potreba zaštite cjelovitosti vodnih ekosustava te sprječavanje njihove degradacije na razini slivnog područja od velike je važnosti. Zaštita voda trebala bi uključivati i preventivni pristup s ciljem sprječavanja i smanjivanja onečišćenja. Države moraju utvrditi i zaštititi vodna bogatstva i osigurati korištenje vode na održiv način. Potrebni su učinkoviti programi sprječavanja i nadziranja onečišćenja.

S ciljem postizanja što održivijeg razvoja, posebno u dijelu korištenja vodnih resursa, ali i zaštiti okoliša u cjelini, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa kontinuirano provode aktivnosti podizanja svijesti i poticanja promjena u ponašanju, vodeći se konceptom održivog korištenja prostora u upravljanju rizicima od katastrofa i težnji za postizanjem općih ciljeva održivog razvoja Republike Hrvatske.

Infographics_Progress-on-water-and-sanitation

Stranica