Svjetski dan humanosti – 19. kolovoza

19. kolovoza obilježava se Svjetski dan humanosti. Obilježavanjem se želi doprinijeti jačanju svijesti o važnosti humanitarnih aktivnosti diljem svijeta te važnosti međunarodne suradnje u ostvarivanju tog cilja. Na taj se dan prisjećamo humanitarnih radnika koji su izgubili svoje živote obavljajući svoj posao i ujedno iskazujemo zahvalu svima koji naporno svakodnevno rade diljem svijeta. Tijekom proteklih 20 godina 4.132 humanitarna radnika napadnuta su tijekom obavljanja svojeg posla.

Ujedinjeni narodi 11. prosinca 2008. godine proglasili su 19. kolovoza Svjetskim danom humanosti odajući na taj način počast 22 humanitaraca koji su izgubili život na taj dan 2003. godine u bombardiranju sjedišta UN-a u Bagdadu.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske povodom Svjetskog dana humanosti odaje priznanje i počast svima koji riskiraju živote pomažući žrtvama ratova i prirodnih katastrofa diljem svijeta te upućuje zahvalu za iskazanu predanost i humanost u provođenju zadaća iz sustava civilne zaštite.
 

Stranica