Sudjelovanje modula za traganje i spašavanje u urbanim sredinama na međunarodnoj vježbi „SIQUAKE 2020“

Modul za traganje i spašavanje u urbanim sredinama srednje kategorije (MUSAR) sudjelovao je na međunarodnoj vježbi u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu „SIQUAKE 2020“

Foto: MUP

Vježba je održana od 5. do 8. listopada, a provedena je na širem području Ljubljane, Republika Sloveniji, s ciljem određivanja najboljih praksi kroz kompleksan scenarij potresa i koordinirano djelovanje nacionalnih i međunarodnih operativnih snaga.
 
Modul je bio sastavljen od pripadnika Državnih intervencijskih postrojbi Rijeka i Split Ravnateljstva civilne zaštite, inženjera Građevinskog fakulteta iz Zagreba i tima Hitne medicinske pomoći iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije. Kompoziciju modula činila su 44 pripadnika, četiri potražna psa i 14 vozila.
 
Tijekom vježbe su provjerene sposobnosti pripadnika Modula za ustrojavanje konvoja, brzi prelazak državne granice, uspostavu baze operacije po načelu samodostatnosti, rad na zapovjednom mjestu, označavanje ruševina, tehničko pretraživanje ruševina, pretraživanje ruševina potražnim psima, podupiranje, provedbe tehnika spašavanja iz ruševina, pružanje prve pomoći i izrada operativne dokumentacije sukladno međunarodnom INSARAG standardu.
 
Uz domaćine i hrvatski modul, na vježbi su sudjelovali moduli iz Austrije, Italije, Mađarske i Litve te međunarodni stručnjaci iz država članica Europske unije. Modul je provodio zajedničke USAR operacije na tri lokacije (Podutik, Logatec, trgovački centar Stožice Ljubljana) te je tijekom istih izvršeno 39 uspješnih autonomnih spašavanja.
 
Na kraju vježbe je održana analiza nakon djelovanja na kojoj su međunarodni stručnjaci iz Europske unije pohvalili hrvatski Modul zbog odlične provedbe vježbe u svim segmentima, što potvrđuje visku razinu osposobljenosti i motiviranosti pripadnika Modula za provedbu ovakvih aktivnosti. 
 
Nakon povratka u Zonsko spremište Grobnik, pripadnike Modula pozdravio je ravnatelj dr. sc. Damir Trut te je održana kratka analiza djelovanja Modula.

Stranica