Stanje vezano za nuklearnu i radiološku sigurnost u Ukrajini - 1. travnja 2022.

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/IAEA_emblem.jpg

Prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dalje nema naznaka ispuštanja radioaktivnosti u okoliš, a sigurnosni parametri nuklearnih postrojenja su unutar dopuštenih raspona

IZVOR: Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)

Objekti i postrojenja na lokaciji Nuklearne elektrane Černobil ponovno su od 31. ožujka 2022. godine pod kontrolom Ukrajine čime ona preuzima i odgovornost za radiološku sigurnost lokacije. 

U četiri ukrajinske nuklearne elektrane u pogonu je 9 od ukupno 15 reaktora i to 2 reaktora u NE Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih snaga, 4 reaktora u NE Rivno, 1 reaktor u NE Hmjelnicki i 2 reaktora u NE Južna Ukrajina. Ostali reaktori na teritoriju Ukrajine su ugašeni radi redovnog održavanja.

Na mjernim postajama u Ukrajini i mjernim postajama susjednih zemalja nisu zabilježene povišene vrijednosti ionizirajućeg zračenja.

U protekla 24 sata nije zabilježeno povećanje doze gama zračenja na teritoriju naše zemlje. Sve do sada izmjerene vrijednosti u skladu su s varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mjernog mjesta i očekivanim sezonskim fluktuacijama.



Stranica