Ravnatelj Trut u obilasku prihvatnog i kolektivnog smještaja u Osječko-baranjskoj županiji

Nakon Međimurske i Varaždinske županije, ravnatelj dr. sc. Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt sa suradnicima, obišli su danas, 1. travnja 2022., prihvatni smještaj za raseljene osobe iz Ukrajine u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: MUP

Posjetili su prihvatni smještaj u sportskoj dvorani u Osijeku gdje je održan sastanak s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, načelnikom Stožera CZ Osječko-baranjske županije Matom Lukićem te predstavnicima grada Osijeka i svih službi koje su uključene u aktivnosti prihvata i zbrinjavanja raseljenih osoba na području Osječko-baranjske županije. Razgovaralo se o načinu rada i uvjetima prihvatnog centra i kolektivnih smješta kao i  problematici s kojom se susreću na terenu, a sve s ciljem unaprjeđenja međusobne koordinacije svih nadležnih tijela i institucija te usklađivanja daljnjih aktivnosti.

Župan Anušić istaknuo je kako je Županija od samog početka krize, u koordinaciji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatskim Crvenim križem, policijom i svim ostalim relevantnim institucijama, započela s pripremama aktivnosti oko prihvata, smještaja i integracije rasljenih osoba te su od početka imali gotov akcijski plan.  

Ravnatelj Trut zahvalio je Osječko-baranjskoj županiji, gradu Osijeku, stožerima civilne zaštite, svim uključenim službama, institucijama, udrugama i građanima na naporima koje čine kako bi organizacijski sve bilo postavljeno na najbolji mogući način te istaknuo kako niti jedna osoba nije u situaciji da nije zbrinuta ili nema osiguranu propisanu skrb. Naglasio je kako se daljnje aktivnosti, osim prihvata i smještaja, sada fokusiraju i na segment integracije što podrazumijeva niz mjera i aktivnosti, od promjene zakonske regulative do definiranja prava raseljenih osoba. Pohvaljujem Stožer Osječko-baranjske županije za cjelokupnu organizaciju svih aktivnosti koje provode, kako kroz svoj akcijski plan, tako i kroz provedbu naputaka s nacionalne razine, od Ravnateljstva civilne zaštite koje operativno vodi ovu aktivnost i Ministarstva unutarnjih poslova koje koordinira Međuresornom radnom skupinom koja na čelu s ministrom Božinovićem strategijski promišlja sve aktivnosti koje se provode na terenu. U svakom segmentu smo korak ispred događaja, što je u organizacijskom smislu jako bitno, istaknuo je te pozvao sve vlasnike objekata koji bi mogli pružiti smještaj raseljenom stanovništvu da se jave na javni poziv koji je objavljen na web stranicama Ravnateljstva civilne zaštite i tako pomognu u dijelu zbrinjavanja.

Izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt zahvalio je svima na odličnoj suradnji i dobro postavljenoj organizaciji te pohvalio koordinirano djelovanje cijelog sustava civilne zaštite i institucija jedinica lokalne samouprave.

Obilazak je završio posjetom kolektivnog smještaja u Športskom centru Olimpija u Osijeku, gdje su porazgovarali s tamo smještenim stanovnicima Ukrajine. Na području Osječko – baranjske županije ukupno je 11 kolektivnih smještaja u kojima su smještene 162 osobe. Inače, u RH je do danas ušlo ukupno 11.590 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih u posljednja 24 sata njih 202. 



Stranica