Stanje, tendencija i prognoza vodostaja

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/POPLAVE/obrovac zrmanja 3.jpg
Foto: Ilustracija

Trenutno stanje obrana od poplava:
 
  • Redovne mjere: Mirna – Ponte Porton; Akumulacija Boljunčica – Brana Letaj; Mala Neretva – Opuzen ustava nizv.
  • Pripremno stanje: Sava – Ustava Trebež, Jasenovac, Mačkovac, Slavonski Kobaš; Una – Hrvatska Kostajnica; Kupčina – Lazina brana; Glogovnica – Koritna; Zelina – Božjakovina

 
STANJE, TENDENCIJA I PROGNOZA VODOSTAJA za 10. prosinca 2020.(izvor: DHMZ)

SAVA: Vodostaji do Rugvice su u opadanju s tendencijom opadanja. Nizvodno do Crnca vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda. Porastu vodostaja Save pridonose i njezine pritoke koje su još u porastu.

KUPA: Vodostaji Jamničke Kiselice su u opadanju s tendencijom opadanja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom opadanja. Vodostaji su u domenama srednje niskih i srednjih voda.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure do Goričana su u  porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u blagom porastu s tendencijom stagnacije. Nizvodno do Donjeg Miholjca vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama srednje niskih i srednjih voda.

DUNAV: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom porasta, u domenama niskih i srednje niskih voda.

 

POPLAVA NA PODRUČJU GRADA VRGORCA


Poplavljeno područje naselja Kokorići u Vrgorcu danas su obišli djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Split. Tom je prigodom pročelnik ureda Srđan Kušćević načelniku Stožera civilne zaštite Grada Vrgorca uručio 15 kompleta osobne opreme (kombinezoni, prsluci i dr.) za pripadnike postrojbe opće namjene civilne zaštite grada Vrgorca. Područni ured civilne zaštite Split u stalnom je kontaktu s načelnikom Stožera, situacija se prati i operativne snage Ravnateljstva civilne zaštite u slučaju potrebe su na raspolaganju.

U proteklih 7 dana na području Dalmatinske Zagore pale su ekstremne količine oborina, u prosjeku više 200 mm, lokalno i puno više. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda na mjernoj postaji Rašćane udaljenoj 15-ak kilometara od Vrgorca od 3. prosinca do danas palo je čak 485 mm kiše. Uslijed velikih količina oborina prošlog je tjedna došlo do izlijevanja rijeka Matice, Rastoka i Matice Vrgorske pri čemu je poplavljeno više od 1.500 hektara poljoprivrednih površina u polju Rastok i Vrgorskom polju.

Zbog ograničenih kapaciteta ponora rijeke Betine došlo je i do površinskog tečenja i plavljenja okolnih poljoprivrednih površina i lokalnih poljoprivrednih puteva polja Bunina. S obzirom na to da oborine danima ne prestaju, situacija se posebno pogoršala na području naselja Kokorići gdje su poplavljeni lokalni putevi, a s obzirom na dodatno podizanje vode dana došlo je i do poplavljivanja lokalnih cesta u samom naselju Kokorići zbog čega su dijelovi naselja odsječeni. Trenutno je u naselju Kokorići ugroženo desetak kuća dok je tridesetak kuća prometno odsječeno, a vodostaj je i nadalje u porastu.

Na terenu su uz djelatnike Hrvatskih voda i Vodoprivrede Vrgorac i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa te vatrogasnih postrojbi. Za potrebe obrane od poplava izgrađeno je 100 metara zečjih nasipa od vreća s pijeskom u naselju Kokorićima te je postavljeno 120 metara box barijera uz prometnicu za naselje Kutac. Zbog same prirode krškog terena vrlo teško je provoditi obranu od poplava jer se pojavljuju novi izvori.

Djelatnici Vodoprivrede Vrgorac nastavljaju aktivnosti na postavljanju vreća s pijeskom u svrhu obrane ugroženih stambenih objekata. Prometnica za selo Kutac je također ugrožena od plavljenja te se dovozi nasipni materijal za nadvišenje u kritičnim točkama. Od danas se na vrgoračkom području očekuju manje količine oborina pa bi se situacija u idućim danima ipak trebala postupno poboljšavati. (Izvor: Hrvatske vode)


Foto: Stipe Božić

 
Prognoza oborina od 10. do 19. prosinca 2020.
(iz Izvješća Hrvatskih voda od 10. prosinca 2020. od 11:00 sati)
 
UPOZORENJE: 
Zbog vremenskih prilika očekuje se porast vodostaja na području srednjeg i južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti.

Glavnina prognozirane oborine na području sektora C i D očekuje se (kumulativno do 5 mm/m2 uz moguću susnježicu i snijeg) još danas, u subotu 12. i nedjelju 13. te u petak 18. i subotu 19. prosinca 2020., pri čemu se očekuje postupna stabilizacija vodostaja rijeka na području sektora C i D.

Glavnina prognozirane oborine na području sektora E očekuje se (kumulativno  od 10 do 40 mm/m2 uz moguću susnježicu i snijeg prije svega u gorskom području) od danas do nedjelje 13. prosinca 2020. te od srijede 16. do subote 19. prosinca, pri čemu se očekuje postupna stabilizacija vodostaja rijeka na području sektora E.

Glavnina prognozirane oborine na području sektora F očekuje se (kumulativno od 20 do  60 mm/m2) od danas do subote 12. prosinca 2020. te od četvrtka 17. do subote 19. prosinca 2020., pri čemu se očekuje postupna stabilizacija vodostaja rijeka na području sektora F.

Glavnina prognozirane oborine na području sektora A i B očekuje se (kumulativno do 10 mm/m2) još danas, u subotu 12. i nedjelju 13. prosinca te u petak 18. i subotu 19. prosinca 2020., pri čemu se ne očekuje značajniji porast vodostaja rijeka na području sektora A i B. 

   


Stanje vodostaja možete pratiti OVDJE.



Stranica