Stanje obrane od poplava

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/POPLAVE/Poplava_nasl.jpg

Glavnina prognozirane oborine očekuje se od utorka 28. do četvrtka 30. svibnja te u manjim količinama od nedjelje 2. do utorka 4. lipnja

31. svibnja 2019.

STANJE, TENDENCIJA I PROGNOZA VODOSTAJA
Iz Izvješća Hrvatskih voda od 30. svibnja u 10:00 sati

SAVA: Vodostaji do Zagreba su u stagnaciji s tendencijom opadanja, u domeni srednje visokih voda, do Slavonskog Broda su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, a dalje nizvodno u stagnaciji s tendencijom porasta u domeni srednjih voda. Pritoci Save su u porastu.

KUPA: Vodostaji do Karlovca su u opadanju s tendencijom opadanja u domeni srednje visokih voda. Vrh vodnog vala će u Karlovcu tijekom dana dosegnuti svoj maksimum i očekuje se daljnje opadanje, dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih voda.

MURA I DRAVA:
Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih i srednje niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih i srednje visokih voda.
 
Stanje vodostaja  rijeke Bosne, Vrbasa, Sane, Une i Drine  na dan 30. svibnja od 09:00 sati: Trenutno su vodostaji rijeke Bosne, Vrbasa, Une i Sane u porastu pri čemu značajniji porast bilježe vodostaji Une i Sane, a sve kao posljedica pale oborine u protekla tri dana, pri čemu nema proglašenih mjera obrane od poplava.
 
Glavnina prognozirane oborine, očekuje se još u manjim količinama od subote 01. do srijede 05. lipnja, pri čemu je moguć daljnji porast vodostaja rijeka na području sektora D, ali se ne očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.


30. svibnja 2019.

Istarska županija
29. svibnja: od jutarnjih sati do 14:00 sati na području grada Medulina palo je 51,3 l/m² kiše. Zabilježeno je pet intervencija ispumpavanja podrumskih prostorija na području Medulina i crpljenje oborinske vode s terase caffe bara u Medulinu. Intervenirali su vatrogasci JVP-a Pula i DVD-a Medulin. Uz navedeno došlo je i do udara groma na području naselja Šijane i jedan pad stabla na vozila u dvorištu stambene zgrade u Ulici Mate Balote u Puli. Intervenirali su vatrogasci iz JVP-a Pula. Hrvatske vode donijele su 29. svibnja u 8:45 sati Rješenje o prekidu redovnih mjera obrane od poplava na branjenom području 22, Mali slivovi Mirna-Dragonja i Raša-Boljunčica, dionica broj: E.22.4 rijeka Mirna-gornji tok, vezano na visinu vodostaja na mjerodavnom vodomjeru Most Buzet, gdje je u 8:45 sati zabilježen vodostaj 123 cm, s tendencijom daljnjeg opadanja, a 30. svibnja i za rijeku Mirnu-donji tok gdje je na mjerodavnom vodomjeru Ponte Porton u 6:00 sati zabilježen vodostaj od 394 cm.
 
Šibensko-kninska županija
 29. svibnja u vremenu od 15:09 do 17:00 sati na širem području grada Drniša palo je oko 150 l/m² kiše. Do 23:00 sati zabilježene su 22 intervencije ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća i podrumskih prostorija (osim u gradu Drnišu, po jedna intervencija u naselju Žitnić i Velušić). Intervenirali su vatrogasci iz JVP-a Drniš i DVD-a Drniš i Ružić. Zbog oborinskih voda na kolniku prekinut je promet na cesti Drniš-Siverić (koja je u rekonstrukciji), odnosno D33 Drniš-Knin. Promet se odvija obilazno.
 
Prema prognozi Državnog hidromteorološkog zavoda, do kraja dana će na istoku i Jadranu biti promjenjivo vrijeme, drugdje pretežno oblačno, mjestimice uz kišu, u Dalmaciji i pljuskove s grmljavinom. Vjetar u unutrašnjosti umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u središnjim predjelima povremeno s jakim udarima. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na jugu većinom umjereno jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura u središnjim i gorskim predjelima od 11 do 15, na Jadranu i istoku zemlje između 18 i 22 °C.

Stanje i nadalje pratite na https://civilna-zastita.gov.hr/


29. svibnja 2019.

HIDROLOŠKO UPOZORENJE: uslijed obilnih oborina koje su pale tijekom protekla 24 sata i uzrokovale nagli porast vodostaja na području Istre, Rijeke, Gorskog kotara, Like, Žumberka i Samoborskog gorja, sjeverne Dalmaciuje i njezine unutrašnjosti te očekivanih daljnjih obilnih oborina, tijekom dana i dalje postoji mogućnost izlijevanja vode iz vodotoka.

Obrana od poplava (izvod iz Izvješća Hrvatskih voda od 28. svibnja u 10:00 sati)

Redovne mjere: Dunav – Batina;Raša – Potpićan.
Pripremno stanje: Dunav – Aljmaš, Dalj; Sava – Slavonski Kobaš, Slavonski Brod; Retencija Mokro polje – Mlaka; Kanal Obžev – Stružec
          
STANJE, TENDENCIJA I PROGNOZA VODOSTAJA
Glavnina prognozirane oborine očekuje se od utorka 28. do četvrtka 30. svibnja te u manjim količinama od nedjelje 2. do utorka 4. lipnja, pri čemu je moguć porast vodostaja rijeka na području sektora D, ali se ne očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

SAVA: Vodostaji do Rugvice su u porastu s tendencijom porasta, u domeni niskih i srednje niskih voda. Nizvodno su vodostaji u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni od niskih do srednjih voda.
KUPA: Vodostaji su u blagom porastu s tendencijom porasta, u domeni niskih i srednje niskih voda..
MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni srednje niskih voda. Vodostaji Drave do Belišća su u opadanju s tendencijom stagnacije, u domeni srednjih i srednje niskih voda. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni srednjih i srednje niskih voda.
DUNAV: Vodostaji su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje visokih i srednjih voda. Na hidrološkoj postaji Batina su dosegnute redovne mjere obrane od poplava.
 
Stanje vodostaja rijeke Bosne, Vrbasa, Sane, Une i Drine  na dan 28. svibnja od 9:00 sati: Trenutno su vodostaji rijeke Bosne i Vrbasa u blagom porastu, dok su vodostaji Une i Sane u opadaju, pri čemu nema proglašenih mjera obrane od poplava.
 
 
POSLJEDICE NEVREMENA
 
Istarska županija
28. svibnja, zbog obilne kiše na području Umaga, Pazina i Labina, vatrogasci su ukupno imali sedam tehničkih intervencija na crpljenju oborinskih voda te je JVP Pazin angažiran na kontroli vodostaja Pazinčice. Proglašene su redovne mjere obrane od poplave na rijeci Mirni (gornji tok od 4:30 sati, a donji tok od 18:15 sati) i rijeci Raši (gornji tok od 5:00, a donji tok od 8:00 sati). Rano jutros (29. svibnja u 4:30 sati) na gornjem toku Mirne proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iste su ukinute u 8:45 sati.

Stranica