Sredstvima Europske unije razminiraju se Velebit i Paklenica

Pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut, koordinatori za poslove civilne zaštite Marijana Klanac, Darko Majstorović i Neven Karas, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić te pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera i voditelj Službe civilne zaštite Gospić Joso Živković su danas obišli poslove razminiranja u okviru projekta Fearless Velebit. 

U studenom 2019. godine, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014.-2020, započela je realizacija projekta „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji - Fearless Velebit.

Prema projektu kojeg su zajednički pripremili Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, kao korisnik projekta te Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH, kao projektni partner, bespovratnim  sredstvima EU s učešćem od 85% financira se razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Parku prirode Velebit i Nacionalnom parku Paklenica, ukupne površine od 16,45 četvornih kilometara. Specifični ciljevi ovog projekta su i poboljšanje javne svijesti i unaprjeđenje edukacije o bioraznolikosti i vrijednostima ekosustava te važnostima održivog upravljanja šumama i šumskim zemljištem te poboljšanje šumske protupožarne infrastrukture.

Dugogodišnja minska onečišćenost šuma na projektnom području potpuno je onemogućila gospodarenje šumama i njihovu zaštitu od požara, a šumski požari, uz miniranost, predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za šumske ekosustave i bioraznolikost u Republici Hrvatskoj. Nemogućnost adekvatnog gospodarenja tim prostorom zbog miniranosti uzrokuje kontinuiranu štetnost na svim segmentima općekorisnih funkcija šuma, a što se dugoročno gledano, protekom vremena, bitno uvećava.

Kroz 21 ugovor o razminiranju u okviru projekta Fearless Velebit, ukupne vrijednosti 210,7 milijuna kuna, na realizaciji poslova razminiranja angažirani su svi kapaciteti hrvatskih pravnih osoba ovlaštenih za poslove razminiranja.

Nakon uspješne prošlogodišnje realizacije poslova razminiranja 25,3 četvorna kilometra šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji prema projektu NATURAVITA, u ukupnoj vrijednosti 250,3 milijuna kuna, uz učešće EU s 85%, realizacija projekta Fearless Velebit nastavak je izvrsnog trenda povlačenja EU sredstava namijenjenih za razminiranje.

Dosadašnji financijski doprinos Europske unije protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj iznosi 177,6 milijuna eura, što je gotovo četvrtina ukupno uloženih financijskih sredstava u razminiranje.

Minski sumnjivo područje (MSP) na prostoru Republike Hrvatske iznosi 295,9 četvornih kilometara na području 8 županija i 50 gradova i općina. Temeljem dostupnih minskih zapisnika i svih prikupljenih informacija procjenjujemo da je MSP zagađen s cca  22.000 mina te neeksplodiranim ubojnim sredstvima, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata. Cjelokupni MSP Republike Hrvatske obilježen je s više od 11.400 oznaka upozorenja na minsku opasnost.

Stranica