Sastanak projektnog tima projekta Fearless Velebit

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Visocica slika3.jpg

Dana, 15. srpnja pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut te službenici Ravnateljstva civilne zaštite zaduženi za koordinaciju i provođenje projekta sudjelovali su na sastanku projektnih partnera koji je održan u Gospiću

Nakon uspješno završene aktivnosti razminiranja u okviru projekta „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“  u organizaciji korisnika projekta Hrvatskih šuma d.o.o. je održan sastanak kojem su također nazočili i predstavnici posredničkog tijela razine 2 - Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  te djelatnici javne ustanove Park prirode Velebit.

Članovi projektnog tima obišli su i projektno područje na kojem je završeno razminiranje uz usponom sve do Visočice, istaknutog vrha osovljenog nad strmom ličkom padinom Velebita koji predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu.

Realizacija poslova razminiranja šumskih ekosustava u zaštićenim i  Natura 2000 područjima u Parku prirode Velebit i Nacionalnom parku Paklenica, prema projektu Fearless Velebit dovršena je krajem prošle godine nakon čega je Nacionalni park Paklenica u potpunosti očišćen od mina.

Podsjetimo, aktivnost razminiranja ukupne vrijednosti 210,7 milijuna kuna dovršena je na ukupnoj površini od 16,45 četvornih kilometara pri čemu je pronađeno i uništeno 2.177 komada eksplozivnih ostataka rata.

Osim razminiranja, projekt „Fearless Velebit“ nastavlja se kroz aktivnosti poboljšanja javne svijesti i unaprjeđenja edukacije o bioraznolikosti i vrijednostima ekosustava te važnostima održivog upravljanja šumama i šumskim zemljištem odnosno poboljšanja šumske protupožarne infrastrukture.

Ministarstvo unutarnjih poslova, partner je Hrvatskim šumama i na projektu Karlovac Karst prema kojem se početak razminiranja 17,1 km2 šuma i šumskog zemljišta ukupne vrijednosti nešto više od 187 milijuna kuna uskoro planira.

Stranica