Poplave u zemljama EU, preporuke građanima RH

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/HN20210716121400.jpg

Obilne kišne oborine uzrokovale su poplave u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj te je više od stotinu ljudi poginulo, više od tisuću nestalo, a brojne kuće uništene su u poplavama

Foto: HINA
 
Belgija je aktivirala EU mehanizam civilne zaštite 14. srpnja 2021. te zatražila pomoć timova za spašavanje iz vode i helikoptere. Također, aktiviran je „Copernicus“ sustav u cilju mapiranja ugroženih područja.
 
S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe.

Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put. Vozačima, ukoliko su na putu, savjetujemo da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.  
Također pozivamo građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom.
Vlasnike plovila savjetujemo da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra).
Ukoliko nastupe nepovoljni vremenski uvjeti pozivamo građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Više o uputama ovdje
 


Stranica