Republika Hrvatska dobila zahvalnicu za sudjelovanje u rescEU kapacitetima Mehanizma civilne zaštite Unije za 2023. i doprinos u borbi protiv šumskih požara

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut nazočio je danas, 30. svibnja 2023. u Bruxellesu ceremoniji obilježavanja desete godišnjice osnutka Koordinacijskog centra za odgovor na izvanredne situacije (ERCC) i početku priprema za protupožarnu sezonu 2023.

Foto: MUP

U sklopu ceremonije, povjerenik Europske komisije za krizno upravljanje Janez Lenarčič uručio je Republici Hrvatskoj zahvalnicu za sudjelovanje u rescEU kapacitetima Mehanizma civilne zaštite Unije za 2023. i doprinos u borbi protiv šumskih požara. Zahvalnicu je primio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut.

Ravnatelj Trut tom je prigodom istaknuo kako je cilj Republike Hrvatske, od samog ulaska RH u Mehanizam unije za civilnu zaštitu, prije gotovo 15 godina, djelovati u smjeru opće sigurnosti i dobrobiti građana EU. Republika Hrvatska u rescEU kapacitetima sudjeluje s 2 zrakoplova tipa kanader, pridonoseći tako jačanju sposobnosti gašenja požara otvorenih prostora.

U planu je kupovina još 2 kanadera čiju će nabavku financirati Europska komisija, koja i trenutno pokriva sve operativne troškove korištenja kanadera tijekom požarne sezone. Projektom jačanja protupožarnih kapaciteta putem rescEU mehanizma Unije za civilnu zaštitu, Republika Hrvatska će ojačati nacionalne, ali i EU kapacitete i sposobnost gašenja požara otvorenog prostora.

Europski centar za odgovor i koordinaciju (Emergency Response Coordination Centre - ERCC) operativni je segment Mehanizma civilne zaštite EU-a, koji prati događaje diljem svijeta 24/7 i koordinira napore EU-a u odgovoru na katastrofe. Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite u kontinuiranom je kontaktu s ERCC-om  s ciljem prikupljanja, analize, obrade  i distribucije podataka, posebno u aktivnostima pružanja ili primanja međunarodne žurne pomoći u slučajevima katastrofa.

Stranica