​Ravnatelj dr.sc. Damir Trut na ministarskom koordinacijskom sastanku na temu KBRN pripravnosti u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Na poziv ministra civilne obrane Kraljevine Švedske Carla Oskara Bohlina i povjerenika Europske komisije za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ravnatelj dr. sc. Damir Trut sudjelovao je, u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, na neformalnom ministarskom koordinacijskom sastanku, koji je održan u Bruxellesu 30. svibnja 2023.

Foto: MUP

Govoreći o ulozi i razvoju Mehanizma Unije za civilnu zaštitu te proširenju rescEU mandata, ravnatelj Trut je podsjetio na prve rescEU aktivnosti vezane uz osiguranje pomoći u gašenju požara otvorenog prostora, kada je nekoliko država, među kojima je i Republike Hrvatska, tijekom ljetne požarne sezone stavilo na raspolaganje svoje protupožarne zrakoplove kako bi se pomoglo državama koje s vlastitim kapacitetima ne uspijevaju savladati požare otvorenih prostora.

„Sad imamo rescEU kapacitete za veći spektar ugroza, od kojih je i KBRN prijetnja, kao opravdana prijetnja u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu“, izjavio je ravnatelj  Trut, naglasivši kako se i u ovom području Republika Hrvatska isprofilirala kroz provedbu KBRN rescEU projekta, s ciljem razviti, održavati i osigurati dostupnost KBRN zaliha zaštitne opreme, čime će se ojačati mehanizmi prekogranične prevencije katastrofa i pridonijeti jačanju otpornosti EU-a na odgovor na KBRN rizike.

U Hrvatskoj imamo jasan cilj organizacije regionalnih skladišta za zalihe zaštitne i ostale opreme“, izjavio je ravnatelj Trut te ujedno istaknuo važnost koordiniranog i komplementarnog pristupa te angažmana svih relevantnih struktura u jačanju pripravnosti i odgovora na KBRN prijetnje.

Ravnatelj Trut ujedno je najavio organizaciju Jedanaestog svjetskog kongresa o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj - KBRN znanosti i nadzoru posljedica, koji će se održati u Cavtatu od 22. do 27. listopada 2023. "Glavne teme Kongresa, na kojem će sudjelovati stručnjaci iz područja KBRN-a iz oko 40 zemalja svijeta, su zaštita kritične infrastrukture od KBRN prijetnji, zaštita KBRN infrastrukturnih objekata, predstavljanje različitih suvremenih tehnologija zaštite od KBRN prijetnji",  istaknuo je te pozvao stručnjake i predstavnike zemalja i organizacija na sudjelovanje na Kongresu, s obzirom na aktualnost tematike.

Stranica