Rekreativnim trčanjem građana i pripadnika hitnih službi u Slavonskom Brodu obilježen Dan europskog broja 112

Ravnateljstvo civilne zaštite i ove se godine uključilo u obilježavanje Dana europskog broja 112, čiji međunarodni dan obilježavamo 11. veljače 

Foto: MUP

Uz brojne edukativne i informativne aktivnosti o važnosti broja 112 diljem Hrvatske, danas je u Slavonskom Brodu, kao središnje događanje, održano 13. tradicionalno rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi.

Staza rekreativnog trčanja protezala se od Sportske dvorane „Vijuš“ do Sportsko-rekreacijskog centra „Poloj“ i natrag, ukupne dužine 5,3 km, a osim trkača, pridružili su se i brojni drugi rekreativci.

Događanju je nazočio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, koji je signalizirao početak rekreativnog trčanja ispaljivanjem startnog pištolja. Prigodno je sve pozdravio i zaželio im sreću na utrci te istaknuo kako ova utrka na najbolji način promovira jedinstveni europski broj za hitne službe 112.

Tom prilikom ravnatelj je kazao kako su Županijski centri 112 u 2023. godini zabilježili ukupno 1.967.116 poziva od kojih je 1.355.200  (68,9 %) bilo namjenskih, a iz čega se može zaključiti koliko je važan te u kojoj mjeri se koristi jedinstveni europski broj 112.

Zaključno je istaknuo kako će daljnji napori u izgradnji sustava 112 biti usmjereni upravo na unapređivanje sposobnosti u praćenju i koordiniranju djelovanja hitnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite kod nesreća i drugih izvanrednih situacija, a pogotovo u slučaju velikih nesreća ili katastrofa.

Trkače su došli podržati i v.d. voditeljice Predstavništva EK u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Verica Mešić, načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić, ravnateljica Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović, zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branka Bardak te županijski vatrogasni zapovjednik Brodsko-posavske županije Stjepan Županić.

Prvo mjesto na ovogodišnjem tradicionalnom rekreativnom trčanju građana i pripadnika hitnih službi je osvojio Ivan Baričić.

U sklopu aktivnosti održana je i prezentacija opreme operativnih snaga, žurnih službi i udruga koje su sudjelovale na ovogodišnjem rekreativnom trčanju.

Na kraju današnjeg događanja, ravnatelj Trut je sa suradnicima obišao novouređene prostorije Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod.

Ove godine, u suradnji s Hrvatskom udrugom za bolesti štitnjače, pokrenuta je akcija za nabavu uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku u Petrinji pod motom #KorakPoKorakZajedno. Ova humanitarna inicijativa dodatno obogaćuje događanje, potičući zajednicu na solidarnost i podršku onima kojima je to najpotrebnije.

Organizatori ovog događaja su Ravnateljstvo civilne zaštite i Brodsko-posavska županija, uz potporu brojnih sastavnica sustava civilne zaštite, sportskih klubova i udruga građana s područja Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. I ove godine aktivnosti su se pridružili Udruga za rekreativno, cestovno i planinsko trčanje i hodanje "TK Brace" te Europe Direct Slavonski Brod i Europski dom Slavonski Brod, koji pružaju dugogodišnju potporu događaju. 





Podaci za uplatu:
Žiro račun:
Hrvatska udruga za bolesti štitnjače
Frane Petrića 5, Zagreb
IBAN: HR6424020061101051114 Erste banka
Model: 00 Poziv na broj: 2805-2023
Svrha uplate: donacija "Korak po korak"




Stranica