Razminiranje i društveni-gospodarska integracija – psihosocijalna radionica u Gospiću

Foto: MUP

U zgradi Ličko-senjske županije, 6. travnja održana je peta po redu radionica psihosocijalne podrške minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji. Radionicu je organizirala i provela tvrtka HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., a prisustvovao je i predstavnik donatora sa suradnicima - šef Ureda za Švicarski doprinos pri švicarskom veleposlanstvu u Zagrebu Roland Python, kao i Natalija Laštro sa suradnicima u ime Nacionalne koordinacijske jedinice – Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te voditelj Izvršne agencije projekta Ranko Britvić sa suradnicima (MUP- Ravnateljstvo civilne zaštite).

„Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“ je projekt u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje ukupne vrijednosti  4.7 milijuna CHF.

Ciljevi projekta su:
a)  razminiranje zaštićenih šuma i šumskog zemljišta na području Sisačko-moslavačke županije kao preduvjet sigurnosti stanovništva koje živi na tom području
b)  društveno-gospodarska integracija žrtava mina kroz razvoj programa društveno-gospodarskog osnaživanja minskih žrtava i članova njihovih obitelji (soft komponenta).

Kroz prvu fazu koja ja odrađena 2020. razminirano je ukupno 1,76 km2 pronađeno je i uništeno 3.588 eksplozivnih ostataka rata (EOR) od čega 2.758 mina te 830 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava. Radi se o najvećem broju pronalazaka EOR-a u odnosu na veličinu idejnog plana razminiranja u dvadeset dvije godine razminiranja u Republici Hrvatskoj, a područje je, po izdavanju potvrde o isključenju, predano na korištenje Hrvatskim šumama d.o.o., Upravi šuma, Podružnici Sisak, što je omogućilo provođenje mjera očuvanja i redovnog gospodarenja šumom, gotovo 30 godina nakon Domovinskog rata.

U studenom 2021. je između Švicarske agencije za razvoj i suradnju i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU potpisan dodatak Ugovora projekta o dodjeli bespovratnih sredstava, kojim je na projekt „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“ preusmjereno dodatnih 1.009.062,94 CHF  koje će biti utrošene na aktivnost dodatnog fizičkog razminiranja Kotar šume u Sisačko-moslavačkoj županiji (746.843m2). Strateški cilj Republike Hrvatske je potpuno uklanjanje minske opasnosti najkasnije do 1. ožujka 2026.

Soft komponenta započela je terenskim anketiranjem na području cijele Republike Hrvatske, gdje su se prikupili podaci o žrtvama mina i članovima njihovih obitelji. Podaci dobiveni terenskim anektiranjem uvršteni su u jedinstvenu bazu podataka o osobama stradalima od eksplozivnih ostataka rata odnosno minskim žrtvama.

Na temelju prikupljenih i obrađenih anketa, izvršila se detaljna analiza rezultata terenskog anketiranja, utvrdile su se različite kategorije i razine kvalitete života i socioekonomskih uvjeta žrtava mina i članova njihovih obitelji te identificirali čimbenici koji bitno pridonose ili bi mogli pridonijeti poboljšanju njihove kvalitete života i socioekonomskih uvjeta. Ovi čimbenici poslužili su kao temelj za razvoj programa za psihosocijalno osnaživanje i pokretanje inicijativa za poboljšanje uvjeta života žrtava mina i članova njihovih obitelji, bilo na individualnoj ili grupnoj razini. U tijeku je provedba programa podrške u području psihosocijalne, edukativne i savjetodavne pomoći evidentiranim osobama za osobe koje su u terenskom anketiranju izrazile potrebu i želju za sudjelovanjem u takvim programima. Do sada su održane radionice psihosocijalne podrške u Sisku, Osijeku, Poličniku i Karlovcu.
  
Ova radionica u Gospiću peta po redu. Radionicama će biti obuhvaćene sve zainteresirane minske žrtve i članovi njihovih obitelji na području cijele Republike Hrvatske.

Uskoro će se početi i s radionicama edukativne i savjetodavne pomoći kojima će se omogućiti prekvalifikacije, dodatno obrazovanje, unaprjeđenje znanja i vještina s ciljem povećanja konkurentnosti minskih žrtava na tržištu rada.
Planirana su i manja ulaganja u zajednice u svrhu unaprjeđenja postojećih poslova te pokretanja novih poslova s ciljem ekonomskog osnaživanja korisnika projekta.

Kao jedna od aktivnosti projekta izrađena je brošura čija je svrha informiranje minskih žrtava o njihovim pravima i mogućnostima te je brošura podijeljena svim anketiranim osobama te zainteresiranoj stručnoj javnosti, a dostupna je i u elektroničkom obliku na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite na sljedećoj poveznici:

https://civilna-zastita.gov.hr/razminiranje-i-drustveno-gospodarska-integracija-2656/2656

Projekt završava 31. prosinca 2023.

 



Stranica