Održan NATO SPS Information Day

U Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 8. travnja 2022. održan je NATO SPS Information Day, u sklopu kojeg su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite prezentirali proces implementacije Zapovjednog sustava za upravljanje u kriznim situacijama nove generacije (NICS) na području zapadnog Balkana

NATO SPS (The Science for Peace and Security Programme)Program Znanost za sigurnost i mir promiče dijalog i praktičnu suradnju između država članica NATO-a i zemalja partnera na temelju znanstvenog istraživanja, tehnoloških inovacija i razmjene znanja. Program SPS nudi financiranje, stručne savjete i podršku prilagođenim aktivnostima relevantnim za civilnu sigurnost koje odgovaraju NATO-ovim strateškim ciljevima.

Izložbeni prostor Ravnateljstva civilne zaštite obišli su pomoćnik glavnog tajnika NATO-a David van Weel, rektor zagrebačkog sveučilišta prof. Damir Boras, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić i mnogi drugi. Posjetitelji su pokazali izuzetno zanimanje za navedeni sustav, a pogotovo za iskustvo korištenja sustava u aktualnoj izbjegličkoj krizi raseljenih osoba iz Ukrajine.

Također, u sklopu NATO SPS Information Day-a održan je panel koji je pružio mogućnost za detaljnije predstavljanje iskustava implementacije NICS-a u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojeg je službenik Ravnateljstva civilne zaštite Igor Detelj opisao proces integracije NICS-a u sustav civilne zaštite kroz višegodišnju suradnju s američkim i partnerima iz država u okruženju.

NATO SPS Information Day je bio odlična prilika za razmjenu iskustava i drugih korisnika NATO SPS programa potpora te su ujedno prikazane mogućnosti uključivanja u buduće programe obzirom da se kroz iste promiče sigurnost i mir.

Stranica