Ravnateljstvu civilne zaštite donirani zapovjedni šatori s opremom

  • Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/donacija 29.4.21._7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom obavljena primopredaja vrijedne donacije tri zapovjedna šatora s opremom, a koju je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država doniralo Ravnateljstvu civilne zaštite

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Na primopredaji su prisustvovali pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut i načelnik Ureda za obrambenu suradnju, pukovnik Bradley Ritzel.

Pomoćnik ministra Trut zahvalio se Vladi i Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država na uručenoj donaciji. Naglasio je kako je ovo nastavak plodne suradnje između naše dvije zemlje, a pomoći koje je SAD i Veleposlanstvo pružilo Republici Hrvatskoj na području civilne zaštite kroz ovih nekoliko godina intenzivne suradnje je podiglo mogućnosti i sposobnosti sustava na još veću razinu.

Vrijednost donacije je 300 000 kuna, a donirani šatori su opremljeni podnicama, rasvjetom i grijanjem.

Ovo je još jedna od donacija zaštitne, ali i medicinske opreme, SAD-a Republici Hrvatskoj od kad je proglašena epidemija.
 
Suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u području civilne zaštite intenzivnije se počela razvijati u posljednjih pet godina, naročito s Nacionalnom gardom Minnesote i to u segmentu pripravnosti u slučaju katastrofa, kroz razmjenu stručnih znanja iz područja prevencije i sudjelovanja na terenskim vježbama.
 
Kao nastavak ove dobre suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH utvrdilo je pet potencijalnih područja i to u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, zatim u području KBRN-a (tečajevi, trening) – detekcija i dekontaminacija, oprema i sl., u području razvoja i implementacije zapovjednih sustava u izvanrednim situacijama, u području privatne zaštite, sigurnosti i propisa vezanih uz opasne tvari te u području radiološke i nuklearne sigurnosti.
 

Stranica