Ravnateljstvo civilne zaštite započelo obilježavanje broja 112 orijentacijskim trčanjem na Ravnoj gori

Povodom obilježavanja 15 godina europskog broja 112  Područni ured civilne zaštite Varaždin je danas, 7. veljače organizirao orijentacijsko trčanje na Ravnoj gori

Foto: MUP

Pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut dočekao je pripadnike žurnih službi, pripadnike gradske i županijske organizacije Crvenog križa, pripadnike 2. mehanizirane bojne „PUME“, predstavnike Varaždinske županije, Grada Varaždina, Grada Lepoglave i Općine Bednja te predstavnike i čelništvo  Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH koji su sudjelovali na orijentacijskom trčanju povodom obilježavanja broja 112.

Obrativši se prisutnima pomoćnik Trut kazao je kako se ove godine Dan broja 112 obilježava na jedan drugačiji način i to diljem Republike Hrvatske, te osim druženja svih pripadnika sustava civilne zaštite, cilj je i testirati sposobnosti, orijentaciju na nepristupačnim terenima i isprobavanja funkcioniranja sustava veze.
„U ovu aktivnost uključeni su i pripadnici hrvatske vojske, što govori o dobroj i nužnoj suradnji sustava civilne zaštite i obrambenog sustava“ rekao je Trut.
Naglasio je i kako: „Zahvaljujući edukaciji i podizanju svijesti o važnosti broja 112 u žurnim situacijama, uočena je znatna tendencija smanjenja broja zlonamjernih i nepotrebnih poziva te na razini EU, Hrvatska je na samom vrhu prepoznatljivosti broja 112.“
Još na kraju želim poručiti da su sve službe i operativne snage sustava civilne zaštite, kada postoji potreba,  spremne odazvati se u slučaju krizne situacije“ – zaključio je pomoćnik Trut.

Županijski centar 112 Varaždin u 2019. godini zaprimio je preko 30 tisuća poziva od kojih je preko 60 % poziva iziskivalo angažiranje žurnih, komunalnih inspekcijskih i drugih službi ovisno o vrsti događaja.
Ugradnjom uređaja e-poziv u vozila omogućena je uspostava kontakta s najbližim centrom 112 što omogućuje angažiranje žurnih službi kada povrijeđeni nisu u mogućnosti zbog povreda komunicirati i sami zatražiti pomoć. Također, u 2019. godini Županijski centar 112  zaprimio je tri takva poziva iz vozila, ali na sreću nije bilo potrebno angažiranje žurnih službi.

Uvođenjem novog softvera za prijem poziva na broj 112 omogućeno je da djelatnici centra 112 imaju podatke o pozivatelju kao i lokaciju pozivatelja na karti. Ovi podaci od velikog su značaja u operativnom postupku pružanja pomoći građanima kao i identifikaciji zlonamjernih pozivatelja. U slučaju lažnog prijavljivanja požara, podaci ( broj mobitela i lokacija na karti) koji su dostavljeni od strane Županijskog centra 112 Varaždin nadležnoj policijskoj postaji, omogućili su identificiranje pozivatelja.
 


Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine. Time je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i strani turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi. Sustav 112 u Republici Hrvatskoj djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite i neprekidno (365/24/7) osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i automatskog poziva iz vozila.

Stranica