Ravnateljstvo civilne zaštite sudjelovalo u kampanji "Boranka"

40-ak pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH u sklopu kampanje "Boranka" ove je nedjelje na zadarskom području sudjelovalo u akciji pošumljavanja požarišta

Foto: MUP

Proteklog vikenda 23. i 24. studenog na području zadarskog naselja Kožino održana je akcija pošumljavanja u kojoj je sudjelovalo više od 800 volontera među kojima i 40-ak službenika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH iz Zadra, Rijeke, Splita i Zagreba. 
Organizatori cjelokupne akcije su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, a ova akcija u Zadru održana je uz pomoć Zadarske županije i Grada Zadra.
Ovo je četvrta ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja, u sklopu najveće volonterske kampanje pošumljavanja požarišta Dalmacije – Boranka. Izviđačima iz čitave Hrvatske pridružili su se učenici osnovnih i srednjih škola, branitelji, pripadnici civilne zaštite, planinari i brojni građani iz Zadra i okolice.
 
O suradnji Ravnateljstva civilne zaštite i Saveza:
Dosadašnja suradnja Saveza izviđača Hrvatske i Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH odvijala se kroz sudjelovanje izviđača u akcijama spašavanja i pomaganja stanovništvu, prvenstveno za vrijeme velikih poplava te pomaganja u prihvatnim kampovima tijekom izbjegličke krize, ali i kroz edukativne radionice te razmjenu stručnjaka. Ravnateljstvo civilne zaštite nastavit će suradnju te podupirati sve aktivnosti Saveza, kao važnog segmenta sustava civilne zaštite, pružajući mu logističku, ali i stručnu potporu u okviru svojih mogućnosti za provođenje aktivnosti, prvenstveno edukativnog karaktera. Primjer je uspješna kampanja "Boranka" u kojoj je više od 2.500 volontera posadilo preko 25.000 stabala, a u edukativnim aktivnostima sudjelovalo je 5.000 djece iz 40-ak škola i vrtića.

O Kampanji Boranka:
Kampanja Boranka, koju je za Savez izviđača Hrvatske osmislila agencija Imago Ogilvy, najveće je volontersko pošumljavanje opožarenih područja organizirano u Hrvatskoj. Prvu ovogodišnju vikend akciju u kampanji provelo je šestotinjak volontera iz raznih dijelova Hrvatske u splitskom naselju Žrnovnica te marljivo sadilo novu šumu koja je u potpunosti izgorjela u velikom požaru 2017. godine. Zasađeno je više tisuća sadnica, a cilj je posaditi 40-ak tisuća sadnica i drugog sadnog materijala u žiru i sjemenu do kraja trajanja kampanje koja završava sredinom studenog. Za sigurnost sudionika brinuli su se volonteri Crvenog križa, vatrogasci iz JVP Split i DVD Solin, a opremu za sadnju dopremili su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH.
Više o kampanji Boranka možete saznati na poveznici: www.boranka.hr
Podsjetimo, danas je Savez izviđača Hrvatske moderna i suvremena nepolitička i nevladina udruga za djecu i mlade, koja okuplja 60-ak lokalnih izviđačkih udruga s područja 17 županija Republike Hrvatske. Savez aktivno sudjeluje u radu savjetodavnih tijela izvršne vlasti vezanih uz civilno društvo, volontiranje te rad s djecom i mladima, razvija partnerstva s relevantnim institucijama, organizira edukaciju za izviđačke voditelje, razvija međunarodna partnerstva i projekte s drugim nacionalnim izviđačkim organizacijama te provodi ostale aktivnosti kojima se ostvaruje cilj djelovanja izviđačkog pokreta – razvoj društvenih, tjelesnih, umnih, duhovnih i osjećajnih potencijala mladih ljudi, kao odgovornih građana te članova lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice.
 
I ove godine BORANKA boravi u osnovnim školama
 U sklopu projekta pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, tijekom listopada i studenog održane su, kao i prošle godine, edukacije po osnovnim školama. Vodeći se potvrđenom premisom da se požari suzbijaju zimi, a ne ljeti – edukacijom građana i brigom o zdravlju šuma, stručnjaci iz redova Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i Hrvatske vatrogasne zajednice educirali su školarce o zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara, učinku klimatskih promjena, osnovama pošumljavanja i preventivnom postupanju u prirodi.
Iako katastrofe uslijed globalnog zatopljenja širom svijeta postaju sve učestalije i ekstremnije, postoji i sve više nakupljenog znanja o tome kako jačati otpornost zajednice, što u učinkovitim sustavima civilne zaštite nužno uključuje naglasak na podizanju svijesti o rizicima, individualnu odgovornost i osobni doprinos svakog pojedinca, uključujući i djecu. Tragične posljedice katastrofe u nepripremljenoj i time ranjivoj zajednici mogu biti i do 300 puta veće nego u društvu u kojem postoji agilan sustav prevencije i pripravnosti.
 
O Savezu Izviđača:
Savez izviđača Hrvatske, kao nacionalna izviđačka organizacija i najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj, osnovan je 1952. godine te ima 60 godina iskustva u radu s djecom i mladima, a ujedno je i baštinik 100-godišnje tradicije skautskog pokreta u Hrvatskoj. Savez okuplja 60-ak lokalnih izviđačkih udruga s područja 17 županija Republike Hrvatske. Aktivno sudjeluje u savjetodavnim tijelima Vlade Republike Hrvatske: Savjetu za mlade, Savjetu za razvoj civilnog društva, Nacionalni odbor za razvoj volonterstva te je član krovnih organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj - Koordinacije udruga za djecu i Mreže mladih Hrvatske. Savez izviđača Hrvatske, kao nacionalna izviđačka organizacija i najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj, osnovan je 1952. godine te ima 60 godina iskustva u radu s djecom i mladima, a ujedno je i baštinik 100-godišnje tradicije skautskog pokreta u Hrvatskoj. Savez okuplja 60-ak lokalnih izviđačkih udruga s područja 17 županija Republike Hrvatske. Aktivno sudjeluje u savjetodavnim tijelima Vlade Republike Hrvatske: Savjetu za mlade, Savjetu za razvoj civilnog društva, Nacionalni odbor za razvoj volonterstva te je član krovnih organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj - Koordinacije udruga za djecu i Mreže mladih Hrvatske.
 

Stranica