Ravnateljstvo civilne zaštite na III. Hrvatskom ronilačkom kongresu

Ovogodišnji Hrvatski ronilački kongres, koji je okupio ronilačku struku iz svih dijelova Republike Hrvatske i susjednih zemalja, započeo je danas, 17. ožujka u Splitu

Foto: MUP i Plava promocija

Sudionike je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića pozdravio ravnatelj dr.sc. Damir Trut, koji je u svom obraćanju istaknuo važnost ronilačke struke koja sve više dolazi do izražaja, što potvrđuju i recentni događaji kada je angažiran sustav civilne zaštite u dijelu aktiviranja ustrojene ronilačke skupine modula za spašavanje na vodi  Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

Ustrojavanje navedenog modula bio je ispravan potez koji se pokazao opravdanim primjerice samo u prošloj godini, kroz sudjelovanje u potrazi za turskim državljanima koji su nestali na rijeci Savi kod Slavonskog broda, zatim u potrazi za nestalim roniocima u podvodnoj spilji kod Paklenice, u sprečavanju zagađenja iz potonulog broda kod Lošinja i Rovinja, u preventivnim aktivnostima čišćenja podmorja na više lokacija, u edukacijama djece, u raznim vježbama kao npr. međunarodnoj vježbi na Plitvičkim jezerima…“ – kazao je ravnatelj Trut.
 
Tom prilikom je naglasio kako je 80 licenciranih ronilaca u najvišoj kategoriji  hvalevrijedna i korisna dodatna sposobnost Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, koja će naći svoje mjesto i u zadaćama pružanja podrške u istraživanju olupina  potonulih brodova, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Ujedno će davati potporu lučkim kapetanijama kod spašavanja na moru, što je dodatan plus  u segmentu sigurnosti za postizanje uspješne turističke sezone. Naglasio je kako Ravnateljstvo civilne zaštite ulaže i velike napore u opremanje postrojbe te kako postoje konkretni planovi za razvoj ronilačkog modula unutar DIP CZ-a, a to uključuje i opremanje iz projekata EU što će biti respektabilni pomak u opremanju ronilačkog modula, te dodatni zamah u obavljanju operativnih zadaća u slučaju izvanrednih događaja.
 
Još jedan jako bitan segment ovog Kongresa, pored toga što pruža priliku za stjecanje i međusobnu razmjenu novih  stručnih znanja i iskustava, pronalazak novih kvalitetnih rješenja i  prijedloga za unaprjeđenja u segmentu ronilaštva u RH, je upravo taj da svojim temama i aktivnostima, naglašava i potrebu daljnjeg podizanja svijesti javnosti, posebice najmlađih, o važnosti očuvanja i zaštite prirode i okoliša, voda i drugih prirodnih resursa. To je tematika na čemu i Ravnateljstvo civilne zaštite  daje prioritet u svom radu, uzimajući u obzir  međuzavisnost zaštite okoliša i upravljanja rizicima od katastrofa, koji u kontekstu stvaranja otpornog i održivog društva nesumnjivo idu „ruku pod ruku“ – zaključio je na kraju Trut.
 
Tijekom dva dana trajanja kongresa, relevantni stručnjaci će prezentirati iskustva i znanja brojnih aktualnih tema izravno vezanih uz segment ronjenja, praćenja trendova u ronjenju, ronjenju u službama spašavanja, ronjenju kao gospodarskoj aktivnosti, zaštiti podmorja, zdravstvenom aspektu ronjenja, a o organizaciji i mogućnostima ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske oformljene za najzahtjevnije hitne intervencije govorit će zapovjednik DIP CZ Mladen Vinković, voditelj ronilačke skupine DIP CZ RH Rene Cipovec i voditelj edukativnog tima ronilačke skupine DIP CZ Ferdo Hitrec.

Također, u sklopu kongresa održat će se i panel rasprava na temu djelovanja u kriznim situacijama na kojoj će svoja iskustva, uz ravnatelja dr. sc. Damira Truta, podijeliti i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, izvršni pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić te pročelnik Područnog ured civilne zaštite Split Srđan Kušćević.

Uz brojna zanimljiva predavanja, sudionici će za vrijeme trajanja kongresa moći razgledati i izložbeni prostor gdje će, uz brojne izlagače iz ronilačke industrije,  Ravnateljstvo civilne zaštite prezentirati ronilačku opremu i opremu za spašavanje na vodi koju koristi Državna intervencijska postrojba civilne zaštite.

Treći Hrvatski ronilački kongres provodi se u organizaciji agencije Plava promocija, a  u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Ravnateljstvom civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic.



Stranica