​Ravnateljstvo civilne zaštite koordiniralo slanje pomoći stanovništvu ugroženih županija

Zajedničkim naporima i suradnjom pružena pomoć stanovništvu zbog štete uzrokovane olujnim nevremenom

Foto: MUP

Nedavno olujno nevrijeme koje je zahvatilo Hrvatsku 19. srpnja 2023. donijelo je velike izazove i štete u različitim dijelovima zemlje. Kroz koordiniranu akciju značajna pomoć pružena je najpogođenijim županijama.

Na zahtjev županijskih stožera civilne zaštite, Ravnateljstvo civilne zaštite koordiniralo je podizanje operativnih snaga Hrvatske vatrogasne zajednice, operativnih snaga Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, postrojbi civilne zaštite opće namjene i Oružanih snaga RH. To je omogućilo brzo reagiranje na terenu, a operativne snage sustava civilne zaštite i vojne snage i dalje pružaju značajnu potporu u smanjenju posljedica.

Na području Vukovarsko-srijemske županije kao potpora lokalnim snagama trenutno je angažirano:
 
  • 150 pripadnika civilne zaštite opće namjene, koji su angažirani u raznim ključnim aktivnostima pružanja pomoći i logističke podrške
  • dodatnih 100 vatrogasaca s posebnom opremom za rad s pilama i agregatima za struju, koji su neophodni za čišćenje i obnavljanje oštećenih područja
  • 60 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su stručni za rad na visinama
  • 30 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja za radove na visinama i nepristupačnim područjima
  • 500 pripadnika Oružanih snaga RH, koji su nam se pridružili u ovoj izvanrednoj situaciji, i čine ključnu potporu u brzom i učinkovitom odgovoru na krizu
 
Također, za potrebe grada Pleternice iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 30 isušivača, a za Vukovarsko-srijemsku županiju 39 isušivača te još dodatnih 20 iz skladišta Hrvatskog Crvenog križa, a sve kako bi se ublažile posljedice poplava i osigurao brži oporavak tog područja. Jedan agregat upućen je na farmu od 150 krava u Lipičkom  Antunovcu u Požeško-slavonskoj županiji.

U suradnji s Ravnateljstvom za robne zalihe, realiziran je prijevoz 8 spremnika za vodu u Slavonski Brod. Ovo je omogućilo osiguranje pitke vode za stanovnike ugroženog područja, što je od izuzetne važnosti za osnovne životne potrebe u mjestima Jakačina Mala, Grgurevići, Brčino, Ježevik, Šušnjevci i Kordoševci. Isporučena su 2 agregata Vodovodu Slavonski Brod za crpne stanice u općinama Garčin i Bukovlje.

Kroz izdavanje plastičnih folija za zaštitu oštećenih objekata i dobara, pomoć je pružena u nekoliko županija. U Vukovarsko-srijemskoj županiji izdano je 20.000 m2 plastičnih folija, u Krapinsko-zagorskoj županiji izdano je 1.500 m2 plastičnih folija, u gradu Zagrebu izdano je 3.000 m2 plastičnih folija, dok je u Karlovačkoj županiji izdano 10.000 m2 navedenih zaštitnih materijala.

Također, operativne snage sustava civilne zaštite Karlovačke županije dobile su 380 litara flaširane vode i 250 cjelodnevnih suhih obroka te Vukovarsko-srijemska županija 756 litara flaširane vode i 750 cjelodnevnih suhih obroka. Ovo osigurava nužne resurse za operativne snage sustava civilne zaštite koji su angažirani na terenu, kako bi pomogli u sanaciji štete i pomogli ugroženom stanovništvu.

Koordinirani napor i brza reakcija ključni su za pružanje pomoći ugroženim županijama i gradovima. Kroz usklađene napore županijskih stožera, Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, postrojbi civilne zaštite, Ravnateljstva za robne zalihe, policije i Oružanih snaga RH, sustav civilne zaštite pokazao je snagu u suočavanju s velikim nesrećama.

Zajedničkim naporima i suradnjom uspijevamo pružiti pomoć stanovništvu ugroženih područja te minimizirati štetu uzrokovanu olujnim nevremenom. No, još uvijek je pred nama mnogo posla kako bismo osigurali potpunu obnovu i normalizaciju života na tim područjima.

Stranica