Ravnatelj Trut u Osijeku otvorio edukacijsko – posjetiteljski centar „Podravlje“

U okviru projekta „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji -  Naturavita“, danas, 15. listopada 2021., u Osijeku je održana midterm konferencija na kojoj su projektni partneri predstavili rezultate projekta

Foto: MUP

Konferencija je održana u edukacijsko-posjetiteljskom centru „Podravlje“ koji je obnovljen u sklopu projekta, a ovom prigodom svečano ga je otvorio ravnatelj dr.sc. Damir Trut te prisutne pozdravio u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i u ime Ravnateljstva civilne zaštite. 
 
Sudionicima projekta zahvalio je na uspješnoj provedbi i trudu koji su uložili te izrazio zadovoljstvo što je nekad devastiran i zapušten objekt bivše lugarnice zasjao novim sjajem kao, potpuno energetski neovisan, edukacijsko-posjetiteljski centar „Podravlje“, koji će prvenstveno služiti za edukaciju školske djece i mladih. Ovaj Centar smatram velikim korakom u smislu ulaganja u najmlađe generacije, kao ključan model osiguranja održive budućnosti. Zato izražavam zadovoljstvo što je i Ravnateljstvo civilne zaštite, kroz Nastavno nacionalno središte civilne zaštite, sudjelovalo u nabavi edukativnih materijala i opremanju Centra i što će, u sljedeće dvije godine, u suradnji s Hrvatskim šumama, održati mnoštvo edukacija i podizati svijest o minskoj opasnosti, istaknuo je.
 
Ravnateljstvo civilne zaštite nositelj je projektne aktivnosti razminiranja, koja je dovršena u veljači 2020. godine, s rezultatom isključenja 25,4 km2 šuma i šumskog zemljišta iz minski sumnjivog područja. Prilikom obavljanja poslova razminiranja pronađeno je i uništeno ukupno 5.611 minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava, istaknuo je Trut te naglasio kako je jedan od prioriteta Ravnateljstva daljnje povlačenje sredstava iz EU fondova. Što se tiče novog programskog razdoblja, izrazio je uvjerenje da će za financiranje razminiranja Republike Hrvatske, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, biti osigurano dovoljno sredstava kako bi se sva još uvijek minirana područja Republike Hrvatske razminirala u roku definiranom Ottawskom konvencijom, tj. najkasnije do 01. ožujka 2026.

O aktivnostima Ravnateljstva civilne zaštite u poslovima razminiranja u sklopu projekta, detaljnije je prezentirao koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas.
 
„Naturavita“ je strateški projekt kojemu je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u projektnom području koje je kao izravna posljedica Domovinskog rata bilo onečišćeno minama i minsko-eksplozivnim sredstvima zbog čega nije bilo moguće adekvatno upravljati šumama te je razminiranje bio nužan preduvjet za njegov daljnji održivi razvoj. Projekt se u cijelosti provodi na području Osječko-baranjske županije te obuhvaća šume i šumska zemljišta u Natura 2000 i u zaštićenim područjima Parka prirode Kopači rit i Regionalnog parka Mura-Drava).
 
Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.“ a njegova ukupna vrijednost je 376.786.017,16 kuna, od čega 85% čine bespovratna sredstva EU-a dok je 15% osigurano nacionalnim sufinanciranjem putem projektnih partnera. Za poslove razminiranja utrošeno je 249.954.741,02 kn.
Projektno partnerstvo za pripremu i provedbu projekta, uz Ministarstvo unutarnjih poslova, čine: Hrvatske šume d.o.o. (korisnik projekta), Hrvatske vode, Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.


Stranica