Ravnatelj Trut sa suradnicima u obilasku poplavom ugroženog područja u Sisačko-moslavačkoj županiji

U Hrvatskoj Kostajnici održana sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije

Foto: MUP

Na području Sisačko-moslavačke županije, najkritičnije stanje obrane od poplava je na području grada Hrvatske Kostajnice gdje je održana sjednica županijskog Stožera civilne zaštite, kojoj su nazočili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, župan Sisačko-moslavlačke županije Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnici općina Sunja, Lekenik i Dvor te predstavnici operativnih snaga koje su angažirane na terenu, a s ciljem koordinacije daljnjih aktivnosti obrane od poplave.

Zbog vodostaja rijeke Une i Sunje na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave. Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja box barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode. Stanje uz rijeku Sunju se normalizira.

U aktivnosti obrane od poplave uključeno je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 7 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 djelatnika Hrvatskih voda. Na osiguranju ugroženog područja angažirani su policijski službenici, a s ciljem osiguranja pitke vode angažirano je 15 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa.

Trenutno su zatvorene ceste: D47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestu Kuljani i Hrvatska Kostajnica Dubica u mjestu Rosulje, te županijske ceste ŽC 3167 Međurić-Veliko Vukovje, ŽC 3275 Stankovac Slana, ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3131 Gornja Jelenska i ŽC 3249 Stara Subocka.

Stranica