Ravnatelj Trut sa suradnicima obišao radove razminiranja na području Kopačkog rita

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut sa suradnicima je danas, 26. srpnja 2023., obišao radove razminiranja koji se odvijaju na području Parka prirode Kopački rit

Foto: MUP

U sklopu posjeta radovima razminiranja, održan je i radni sastanak sa zamjenikom župana Osječko-baranjske županije Josipom Miletićem, ravnateljem Javne ustanove Parka prirode Kopački rit Ivom Bašićem te izvoditeljima poslova razminiranja. Na sastanku je naglašena važnost razminiranja Parka prirode Kopački rit i oslobađanje od minske opasnosti Osječko-baranjske županije. Kopački rit bio je jedno od najzagađenijih minski sumnjivih područja, što je potvrdio pronalazak nešto više od 5.600 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava kroz realizaciju projekta Naturavite.

Razminiranje područja je započelo 15. srpnja 2023., a dovršetak se, uz angažman svih kapaciteta sustava, planira za 31. kolovoza 2023. Poslovima vrijednima nešto više od 7 milijuna eura, osiguranih iz državnog proračuna, iz minski sumnjivog područja isključit će se nešto više od 4,6 četvornih kilometara MSP-a s područja Osječko-baranjske županije. Uz  posebne mjere zaštite prirode razminiranje će obavljati gotovo svi ljudski resursi sustava.
 
Dovršetkom navedenih poslova bit će ispunjene pretpostavke ostvarenja ovogodišnjeg Plana proutuminskog djelovanja, po kojem se Osječko-baranjska županija u potpunosti oslobađa minske opasnosti do kraja godine.
 
Podsjetimo, razminiranje područja Kopačkog rita, bio je primarni cilj projekta „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji -  Naturavita“, financiranog bespovratnim sredstvima Europske unije, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.“.
 



Stranica