Ravnatelj Trut na završnoj konferenciji EU projekta COMMAND d

U organizaciji Zagrebačke županije, koordinatora projekta, danas 14. listopada, u Velikoj Gorici je održana završna konferencija EU projekta COMMAND d, kojim će se razviti IT platforma za prikupljanje, analizu i razmjenu neophodnih podataka za pripravnost u slučaju katastrofa i izvanrednih situacija na lokalnoj razini

Foto: MUP

Uz partnere na projektu, na konferenciji je sudjelovao i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut koji je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je još jedan ovakav važan projekt priveden kraju jer se prije svega radi o području upravljanja krizama, što je iznimno bitno u današnje vrijeme kada smo suočeni s evidentnim klimatskim promjenama, posljedica čega su sve intenzivnije i učestalije pojave katastrofa u svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Ovaj hvalevrijedan projekt dokaz je kako smo svi svjesni, od lokalne, regionalne do nacionalne razine, o potrebi daljnjeg povećanja spremnosti Republike Hrvatske da na još učinkovitiji način reagira na te događaje te planira mjere za sprječavanje i ublažavanje katastrofa. I rezultati ovog projekta idu u prilog i doprinose učinkovitom upravljanju rizikom od katastrofa, s ciljem sprječavanja nastanka novih ili smanjenja postojećih rizika od katastrofa“ – naglasio je ravnatelj.

Istaknuo je koliko je bitna preventiva, pripravnost, ali i pravovremen odgovor na katastrofe. Za donijeti kvalitetnu i učinkovitu odluku u fazi odgovora, između ostalog, ključno je znati s čime sustav civilne zaštite raspolaže, a to podrazumijeva baze podataka, mogućnosti analitičke predikcije daljnjeg razvoja događaja i brzi protok informacija. Zato je iznimno bitan svaki ovakav iskorak i alat koji omogućuje ubrzanje međusobnog prijenosa informacija, s ciljem podizanja otpornosti i sigurnosti društva na svim razinama, zaključio je na kraju Trut.

COMMAND d je projekt pružanja potpore zapovjedno-operativnom centru u pripravnosti za katastrofe na lokalnoj razini. Rezultati projekta olakšat će i ubrzati prijem podataka, GIS analizu/simulaciju razvoja događaja te prijenos podataka u hitnim slučajevima. Projektom će se utvrditi standardni operativni postupci u kriznim situacijama, čime će se povećati spremnost i omogućiti povezivanje svih sudionika u projektu putem zajedničke IT platforme.

COMMAND d će omogućiti i analizu kapaciteta na lokalnoj razini u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori (državama UCPM-a) te Bosni i Hercegovini i Albaniji (zemljama IPA II).

Projekt sufinancira Europska unija (Glavna uprava za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći), a ukupna vrijednost projekta je 457.821,97 eura. 

U sklopu konferencije predstavljene su funkcionalnosti IT platforme te je održana panel rasprava na temu "Ulaganje u informatičke sustave civilne zaštite i krizno upravljanje", na kojem je sudjelovao voditelj Županijskog centra 112 Božidar Ćurić.



Stranica