Ravnatelj Trut na sastanku glavnih direktora nacionalnih kriznih centara u Talinu

Na inicijativu Nacionalnog kriznog centra Belgije te uz potporu zemalja Beneluksa, danas 08. rujna 2022. u Tallinu, Estonija, održan je neformalni sastanak glavnih direktora nacionalnih kriznih centara kojem je nazočio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut

Foto: MUP

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Europske unije i zemalja članica vezanim uz zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine. Ravnatelj Trut istaknuo je kako je Hrvatska odmah podržala reakciju EU u pružanju humanitarne i tehničke pomoć Ukrajini i aktiviranju kapaciteta za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. „Reakcija Vlade Republike Hrvatske bila je promptna i učinkovita. U koordinaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, poduzele su se, i još se uvijek poduzimaju, sve aktivnosti za kvalitetno i sveobuhvatno zbrinjavanje raseljenih osoba, nastojeći im olakšati život i boravak u njihovim privremenim domovima“ – izjavio je Trut, naglasivši kako su se u to uključila sva relevantna vladina tijela, udruge i nevladine organizacije koje pružaju potrebnu pomoć u procesu njihove integracije u svakodnevni život.

U sklopu sastanka održani su i paneli među kojima je i panel na temu „Buduće perspektive ruske agresije na Ukrajinu za EU“, na kojem je sudjelovao i ravnatelj Trut koji je govorio o globalnim posljedicama na Europu i svijet u području sigurnosti, gospodarstva i energetike, migracija stanovništva te opskrbi hranom. Osvrnuvši se na nedostatak energenata, ravnatelj Trut je istaknuo kako Hrvatska tom potencijalnom problemu pristupa s velikom pažnjom, zbog čega je Vlada RH otvorila svoj prvi LNG terminal, kako bi povećali kapacitete ukapljenog prirodnog plina.

Ravnatelj Trut osvrnuo se na problematiku zagađenosti minama i minsko-eksplozivnim sredstvima ukrajinskog teritorija, kao veliki sigurnosni problem. U tom kontekstu Hrvatska je spremna pružiti svu moguću ekspertizu, kao i ponuditi svoje stručnjake na području razminiranja.

„To je problematika koja zahtijeva žurno rješavanje, čim se za to stvore uvjeti, kao preduvjet socio-ekonomskog oporavka Ukrajine, koji će, nažalost, trajati godinama“- izjavio je ravnatelj Trut te zaključio da će do sada poduzete aktivnosti i mjere za ublažavanje tih posljedica na nacionalnoj, europskoj pa i svjetskoj razini zasigurno morati biti modificirane i prilagođene novonastalim okolnostima, izražavajući podršku političkim i logističkim naporima EU i zemalja koje osuđuju rat, koji idu u smjeru konačnog okončanja rata i stvaranja platforme za mir i stabilnost.

Inicijativu osnivanja mreže direktora kriznih centara pokrenuo je Nacionalni krizni centar Belgije, a cilj joj je razmjena iskustava i ekspertize iz područja upravljanja izvanrednim događajima, kako bi se definirao sustavni pristup upravljanju te ojačalo predviđanje mogućih budućih kriza. U inicijativu je uključeno više od 20 zemalja koje su potpisale Protokol o suradnji. 

Stranica