Ravnatelj Trut na Osnivačkoj skupštini udruge Hrvatski centar za potresno inženjerstvo – interventna služba

Na 8. Saboru hrvatskih graditelja u Vodicama, 5. listopada 2021. održana je Osnivačka skupština udruge Hrvatski centar za potresno inženjerstvo – interventna služba (HCPI-IS)

Foto: MUP

Skupštini je nazočio ravnatelj dr.sc. Damir Trut koji je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te u svoje osobno ime pozdravio skup te čestitao svima zaslužnima koji su svojim radom i upornošću, unatoč svim obvezama kojih je zadnjih godinu dana bili mnoštvo, pripremili i organizirali osnivanje ove Udruge. Osnivanje Udruge je neminovan rezultat i jedini ispravni smjer daljnjeg razvoja potresnog inženjerstva, koji se praktički nametnuo, nakon svih događanja u zadnjih godinu i pol dana, istaknuo je Trut te naglasio kako Ravnateljstvo civilne zaštite potiče suradnju sa znanstvenim i stručnim institucijama na području građevinarstva i seizmike, čiji su stručnjaci i njihovo znanje od velike važnosti kad je riječ o riziku od potresa i  najučinkovitijem smanjenju tog rizika.

Najavio je još intenzivniju suradnju Ravnateljstva civilne zaštite i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo te zaključio kako je naša zajednička vizija - Republika Hrvatska otpornija na katastrofe, što je i moto Strategije upravljanja rizicima od katastrofa, koja bi uskoro trebala biti donesena, a predstavlja jedinstven pristup upravljanju rizicima od katastrofa. Osnivanjem Udruge, već se krenulo u realizaciju nekih od razvojnih potreba definiranih u Strategiji kod rizika od potresa, a nadam se da ove ostale neće biti samo deklarativne, već će nam svima skupa biti zadaća intenzivno raditi na njihovoj realizaciji, zaključio je Trut te svima skupa zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Na potrebu uspostave civilne udruge koja će pokrivati potrebe inženjera na terenu (oprema, mobilizacija, osiguranje, administracija i slično) i koja će se kao operativna snaga uključiti u sustav civilne zaštite, ukazala su iskustva nakon razornih potresa u 2020. godini.

Udruga će pod zajedničkim nazivnikom potresnog inženjerstva povezati sve kapacitete, od znanstvenih (Sveučilišta i fakulteti) i stručnih (komore građevinara, arhitekata, vještaka) do volontera (GIS stručnjaci, krizni menadžeri) jer su svi zajedno kapacitet za procese nakon razornih potresa.

Na Skupštini je prihvaćen Statut udruge, Etički kodeks i Odluka o visini članarine te je izabrano jedanaest članova Upravnog odbora i pet članova Nadzornog odbora. Za predsjednika je izabran Josip Atalić dok je potpredsjednica Mihaela Zamolo.

Stranica